Showroom in Katwijk

Gratis advies van tegelspecialist

Hoe kunt u badkamertegels vervangen

john

Irriteert u zich al een tijd aan een gescheurde keramische tegel? Of bent u gewoon toe aan een frisse nieuwe uitstraling? Maakt u geen zorgen in dit blog hopen wij u te helpen met het vervangen van de desbetreffende keramische badkamer tegels.

Waarom wilt u de tegels vervangen?

Voor u begint met het vervangen van een badkamer tegel is het belangrijk om te bedenken waarom u uw keramische badkamer tegels wilt vervangen.

Als u keramische badkamer tegels gaat vervangen vanwege een beschadiging is het belangrijk om te weten hoe schade ontstaat. Het kan zijn dat de oorzaak direct duidelijk was. Bijvoorbeeld wanneer u per ongeluk uw douchekop heeft laten vallen. Maar vaak is de oorzaak lastiger te achterhalen.

Een keramische tegel kan loskomen vanwege loskomende tegellijm of omdat de oppervlakte waarop de keramische tegel geplaatst is niet egaal is. Ook kan het voorkomen dat een tegel uit model wordt geduwd vanwege een verschil in warmte en vochtigheid met de ondergrond. Verder kunnen vanwege ongelijkheden in de achtergrond of een incorrecte installatie barsten ontstaan in de tegels.

pexels-photo-4752996 Beschadigde tegels

Als u uw keramische badkamer tegels wilt vervangen omdat u uw badkamer wilt renoveren zijn er andere overwegingen die u moet maken. Zo kunt u nadenken over andere veranderingen die u eventueel gelijktijdig wilt uitvoeren. Voor u hieraan begint is het raadzaam om een inzicht in de kosten te krijgen.

pexels-photo-280232 keramische tegels keuken

Een keramische tegel kan loskomen omdat de oppervlakte waarop de keramische tegel geplaatst is niet egaal is

Het vervangen van een keramische tegel

Het is belangrijk om vooruit te plannen bij het vernieuwen van uw badkamertegels. Vanwege de werkzaamheden en de droogtijd van het te gebruiken voegmortel moet u rekening houden met een badkamer die enkele dagen niet te gebruiken is. Verder moet u beslissen of u zelf de werkzaamheden gaat uitvoeren of de hulp inschakelt van een professionele tegelzetter. Het inhuren van een tegelzetter om uw keramische badkamer tegels te vervangen kan eventuele fouten van een onervaren tegelzetter voorkomen.

Tijdens dit proces is het belangrijk om veilig te werk te gaan. Draag een veiligheidsbril en handschoenen. Ook wordt het dragen van een lang shirt dat uw armen bedekt geadviseerd. Verder kan schade voorkomen worden door nabij staand sanitair te bedeken. Ook keramische tegels die niet beschadigd zijn kunnen worden afgeplakt met schilderstape. Bij het vervangen van een grote hoeveelheid tegels kan het handig zijn om zoveel mogelijk van het sanitair tijdelijk te verplaatsen om schade te voorkomen.

Om een keramische badkamer tegel te vervangen zijn de volgende gereedschappen en materialen vereist:

 • Nieuwe keramische tegel
 • Klus mes
 • Tegellijm
 • Lijmkam
 • Vijl of een beitel
 • Voegmortel
 • Voegkruisjes
 • Spons

Nu kunt u beginnen met het vernieuwen van uw keramische tegels.

 1. Ten eerste moet de oude tegel verwijderd worden. Doe dit door de tegel met de hamer te breken. Vervolgens kan de rest van de tegel verwijderd worden met een beitel of vijl.
 2. Controleer de staat van de achtergrond. In het geval van oneffenheid in de achtergrond kan dit zo nodig verholpen worden met cement.  
 3. Vervolgens kan de tegellijm worden aangebracht met behulp van de lijmkam.
 4. Nu kan de nieuwe tegel geplaatst worden. Controleer of de hoeken van de tegel op de juiste plaats liggen en gebruik eventueel voegkruisjes om de juiste afstand tussen tegels te realiseren. Gebruik een waterpas om te controleren of de tegel goed geplaatst is.
 5. Na het plaatsen van de keramische tegel moet de lijm een paar uur drogen. 
 6. Breng voegmortel rond de randen van de tegel. 
 7. Laat dit geheel vervolgens drogen voor 24 uur. 
 8. Als laatste moet het overschot aan voegmortel van de keramische tegel schoongemaakt worden. Dit kan gedaan worden door met een natte spons de tegel te boenen. Doe dit totdat de waas op de tegel verdwenen is.
pexels-photo-6198654 Tegels badkamer

Met natuursteen look keramische badkamer tegels geeft u uw badkamer een tijdloze stijl.

Keramische tegels schoonmaken met schoonmaakazijn_cerados

Keramisch parket brengt een natuurlijke look in uw huis zonder alle nadelen van normaal parket.

keramische patroontegels_cerados

Keramische Portugese tegels maken het mogelijk om creatieve en unieke patronen samen te stellen.

Hoe u voorkomt dat uw badkamer tegels beschadigd worden

Om schade te voorkomen is het ten eerste belangrijk dat u de werkzaamheden op een rustige en bedachtzame wijze uitvoert. Veel beschadigen van keramische badkamer tegels worden veroorzaakt door fouten gemaakt tijdens het betegelen. 

Ten tweede helpt het regelmatig reinigen van de tegels tegen slijtage en het ontstaan van schimmels die de tegelranden zwart kan maken. Als laatste kunt u een extra beschermende laag glazuur aanbrengen. Tijdens de productie van keramische badkamer tegels wordt in bijna alle gevallen al een glazuurlaag aangebracht, maar na verloop van tijd kan deze laag eventueel aangetast zijn.

antraciet salerno

Uitgelicht: Betonlook Tegel 60×60 Donker grijs Uno

De mooiste betonlook tegels van dit moment. Deze keramische tegels zijn te gebruiken in elke ruimte, maar worden vaak toegepast in de badkamer.

Een kort overzicht

 • Tegels kunnen vanwege verschillende redenen beschadigd worden. Dit kan te maken hebben met de aanleg of ouderdom van de tegels.
 • Vanwege het proces moet u rekening houden met een badkamer die enkele dagen niet gebruikt kan worden.
 • Wanneer u de eerder genoemde instructies volgt kunt u op een veilige manier een kapotte of losgeraakte tegel vervangen op een professionele wijze.
 • U kunt eventueel een professionele tegelzetter inhuren om uw badkamer tegels te laten vervangen.
 • Het regelmatig reinigen van uw keramische badkamer tegels kan helpen in het voorkomen van schade.
 • Het aanbrengen van een ( extra)  glazuurlaag kan uw keramische badkamer tegels beter beschermen tegen beschadigingen.


Wilt u meer lezen over tegelreparatie of bent u benieuwd naar andere manieren om uw badkamer te verbeteren? Lees ons blog over het inrichten van een kleine badkamer of vraag een vrijblijvende offerte aan.

Vraag direct vrijblijvend een offerte aan!

Heeft u interesse in onze tegels en wilt u graag een vrijblijvende offerte ontvangen? Vul het offerteformulier in!

Bekijk ook deze blogs

× Hoe kan ik u helpen? Available on SundayMondayTuesdayWednesdayThursdayFridaySaturday