Showroom in Katwijk

Gratis advies van tegelspecialist

Soorten keramische tegels

john

Bent u overtuigd geraakt van de voordelen van keramische tegels? Heeft u gekozen voor de keramische tegel in u woonkamer, badkamer, keuken of terras? Dan is het nu tijd om te kijken welke soorten keramische tegels er zijn. Elke soort heeft namelijk eigen karakter en eigenschappen. Er zijn verschillende manieren om soorten keramische tegels te onderscheiden, zoals samenstelling en bakproces; maten, kleuren en afwerking; functionaliteit; look en sfeer.

Samenstelling en bakproces van verschillende soorten keramische tegels

Door variaties in de samenstelling van onder andere klei, zand en mineralen; de gelaagdheid ervan, maar ook het bakproces, ontstaan keramische tegels met andere diktes en hardheid. 

 

Soorten keramische tegels zijn onder andere:  

  • Terracotta tegels
  • Faience tegels
  • Volkeramische tegels
  • Dubbelhard gebakken tegels (DHG)
  • Splijttegels
  • Porcellanato tegels

In het assortiment van Cerados vindt u voornamelijk porcellanato tegels. Deze tegels worden op extreem hoge temperaturen gebakken en zijn erg hard. Dit maakt de tegel kras- en slijtvast, duurzaam en waterbestendig.

keramische tegels 2
castelvetro-aequa-keramisch-parket-1
In het assortiment van Cerados vindt u voornamelijk porcellanato tegels. Deze tegels worden op extreem hoge temperaturen gebakken en zijn erg hard. Dit maakt de tegel kras- en slijtvast, duurzaam en waterbestendig.

Maten, vormen, kleur en afwerking

De verschillende soorten keramische tegels zijn verkrijgbaar in verschillende formaten, vormen en kleuren. Ook is er variatie mogelijk in de afwerking van zowel de randen als het tegeloppervlak.

Formaat

Wand- en vloertegels zijn in diverse formaten verkrijgbaar: voor grotere ruimtes geven grotere tegels meer egaliteit, terwijl voor kleinere ruimtes over het algemeen kleinere tegels geschikter zijn. De meest verkocht zijn tegels van 60 x 60 cm of 80 x 80 cm. Decortegels of tegelstroken zijn bedoeld voor de sier. Meestal is er sprake van kleinere tegeltjes die in bepaalde patronen geplaatst worden, zoals met mozaïek. Het tegelformaat is dan een vierkante centimeter. U kunt hier delen van de vloer of wand mee accentueren.

Vormen

Meestal zijn vierkante of rechthoekige tegels gewenst en deze formaten vindt u veelal in de winkels. Vierkant wordt in badkamers veel op de vloer gebruikt en rechthoekige tegels juist op de muur. Tegelplinten zijn langwerpig en te gebruiken voor de afwerking van de vloer. Hexagon tegelszijn zeshoekig en creëren een klassiek, honingraatpatroon op vloer of wand.

Kleur

Door het toevoegen van (natuurlijke) kleurmaterialen in het prepareren van de tegelsamenstelling is het mogelijk de tegels in oneindig veel kleuren te bakken. Bedenk daarom altijd wat u met uw interieur gaat doen voordat u voor een tegel kiest. Kies anders voor een kleur die gemakkelijk te combineren is, zoals het geval met grijze tegels.

Afwerking

Ook de afwerking van tegels kan op verschillende manieren gebeuren. De randen van de tegels kunnen geslepen of haaks zijn. Bij geslepen tegels moet de voegbreedte iets breder zijn dan bij haakse tegels. Ook is het mogelijk te kiezen voor anticato, oftewel getrommelde randen. Dit geeft de tegel een authentieke, robuuste look. De oppervlakte van de tegel kan gepolijst zijn en daardoor glanzend. Andere mogelijkheden zijn zijdeglans (licht gepolijst) en bijvoorbeeld gewelfd. Ook is antislip mogelijk.

beige houtlook tegels_woonkamer
keope-sunrise-keramische-tegels
rak-revive-concrete

Functionaliteit van keramische tegels

Vloertegels kunnen over het algemeen voor de wand gebruikt worden, maar niet altijd ondersom. Zo dienen vloertegels slijtvast te zijn. In de badkamer dienen zij een antislip werking te hebben en vochtbestendig te zijn. Het is daarom belangrijk een onderscheid te maken tussen:

Look en uitstraling

Gezien het enorme scala aan mogelijkheden in samenstelling van keramische tegels, het bakken ervan en de nabewerking, zoals het polijsten en slijpen, zijn er veel looks verkrijgbaar.

Materiaal look

Het is tegenwoordig mogelijk verschillende soorten keramische tegels te plaatsen die een look hebben van ander materiaal dan keramiek. Zo ontstaat de esthetiek van bijvoorbeeld natuursteen tegels, met het onderhoudsvriendelijke en duurzame aspect van keramiek. Een aantal looks uit ons assortiment zijn:

Uitstraling

Dat u met tegels uiteenlopende sferen in de ruimte creëert mag duidelijk zijn. Zoveel diversiteit in de verschillende soorten keramische tegels biedt. Toch is er een verschil tussen neutrale tegels die op meerdere manieren in te zetten zijn voor het verkrijgen van een uitstraling of tegels die van zichzelf al een duidelijke uitstraling hebben. Zo creëert u een moderne look met bijvoorbeeld groot formaat tegels in een grote ruimte. Of roept u een industriële uitstraling op met een betonlook tegel en passend interieur. Daarentegen hebben bijvoorbeeld vintage tegels een duidelijk sierpatroon wat van zichzelf al een sfeer oproept.

antraciet salerno

Uitgelicht: Betonlook Tegel 60×60 Donker grijs Uno

De mooiste betonlook tegels van dit moment. Deze keramische tegels zijn te gebruiken in elke ruimte, maar worden vaak toegepast in de badkamer.

Nieuwsgierig geworden naar verschillende soorten keramische tegels?

Wilt u met uw eigen ogen alle soorten tegels bekijken? Kom dan langs in onze showroom tijdens openingstijden of maak een afspraak. We helpen u graag verder in de zoektocht naar de perfecte tegel!<

Vraag direct vrijblijvend een offerte aan!

Heeft u interesse in onze tegels en wilt u graag een vrijblijvende offerte ontvangen? Vul het offerteformulier in!

Bekijk ook deze blogs

× Hoe kan ik u helpen? Available on SundayMondayTuesdayWednesdayThursdayFridaySaturday