Showroom in Katwijk

Gratis advies van tegelspecialist

Waar u op moeten letten bij tegelzetten

john

Wanneer u gaat tegelzetten in uw woning zijn er een aantal zaken waar u op moet letten. Ook wanneer u een tegelzetter in de arm neemt zal hij of zij deze aandachtspunten in oogschouw moeten nemen. Op deze manier zal uw nieuwe wandbekleding of tegelvloer het mooiste uit de verf komen.

Tegels kiezen

Voordat u voorbereidingen kunt treffen voor het tegelzetten, moet u eerst een keuze maken voor een tegelsoort. Er zijn vele soorten keramische tegels waarvan ieder andere specificaties en kwaliteiten heeft. U let daarbij onder andere op de toepassing van de tegels, maar ook het effect ervan op uw interieurstijl. U beslist ook over het legpatroon. Een tegelzetter kan u adviseren in de geschiktheid van tegels voor bepaalde ruimtes, maar ook bij Cerados helpen wij u hier graag mee verder. Koop altijd extra tegels voor het geval u eens een tegel moet vervangen. Op deze manier weet u zeker dat u een tegel heeft die niet afwijkt qua kleur, afwerking of formaat.

tegelzetter 2

Voorbereiding

Als u tegels gekozen heeft moet de ondergrond geschikt zijn voor de werkzaamheden. Dit betekent dat oude vloer- of wandbekleding verwijderd moet zijn. Ook moet het oppervlak schoon en vlak zijn. Soms moet deze bewerkt worden met een primer. Voor de wand is soms stucwerk nodig om deze strak te trekken. Wellicht is het ongelijke oppervlakte voldoende te herstellen met extra lijm op de tegel. Een tegelzetter kan dit beoordelen. Daarom is het van belang een goede tegelzetter te selecteren die inzicht heeft in het vak en met u meedenkt. Daarnaast kunt u als u eenmaal bezig bent niet makkelijk meer langs de bouwmarkt. U moet er dus voor zorgen dat u alle materialen die nodig zijn voor het tegelzetten in huis heeft. Deze materialen kunnen verschillen per tegel of ondergrond. Denkt u hierbij aan de lijm, voegmiddel en cement, maar ook aan een waterpas, een tegelsnijder en schoonmaakspullen.

tegelzetter

Koop altijd extra tegels voor het geval u eens een tegel moet vervangen. Op deze manier weet u zeker dat u een tegel heeft die niet afwijkt qua kleur, afwerking of formaat.

Tijdens het tegelzetten

Bij het tegels leggen is het van belang van te voren een indeling te maken. Zo voorkomt u dat u soms korte, afgezaagde stukjes tegel moet plaatsen, omdat u niet goed uitkomt met de tegels. Begin altijd achter in de kamer en werk naar de deur toe. Houd er ook rekening mee dat tegels niet volledig maatvast zijn.  Let er tevens op dat u bij het tegelzetten of leggen tegels uit verschillende dozen door elkaar gebruikt. Mochten er lichte afwijkingen zijn tussen verschillende batches, brengt u deze in harmonie door de tegels door elkaar te gebruiken. Ook moet er cement, specie of lijm op de juiste manier gemaakt worden. Hierbij moet rekening gehouden worden met het gewicht en de dikte van de tegel. Wanneer dit niet goed gebeurt, kunt u op korte termijn kapotte tegels verwachten. Gebruik voegkruisjes om de tegels op de goede plek te houden.

waterpas
raapspaan
barsten in keramische tegels_cerados

Na het tegelzetten

Als alle tegels liggen moet u deze minimaal 24 uur laten drogen voordat u kunt voegen. Let hierbij op dat de tegels goed op hun plek blijven liggen en loop of stoot hier niet meer tegenaan. Wanneer de voeg droog is mag u de tegels schoonmaken van cementsluier. Let erop dat u op keramische tegels geen schoonmaakmiddelen op oliebasis gebruikt. Loop minimaal 48 uur niet over de tegels heen als deze gelegd zijn. 

antraciet salerno

Uitgelicht: Betonlook Tegel 60×60 Donker grijs Uno

De mooiste betonlook tegels van dit moment. Deze keramische tegels zijn te gebruiken in elke ruimte, maar worden vaak toegepast in de badkamer.

Meer weten over tegels zetten?

Cerados werkt samen met een tegelzetter die professioneel tegels bij u thuis zet of legt. Wilt u informatie of advies over de beste aanpak van het tegels leggen, schroom niet hierover contact met ons op te nemen.   

Vraag direct vrijblijvend een offerte aan!

Heeft u interesse in onze tegels en wilt u graag een vrijblijvende offerte ontvangen? Vul het offerteformulier in!

Bekijk ook deze blogs

× Hoe kan ik u helpen? Available on SundayMondayTuesdayWednesdayThursdayFridaySaturday