Wanneer u keramische tegels gaat aanschaffen, zijn er veel elementen waar u op kunt letten. Zo heeft u eerder gelezen dat soorten tegels effect hebben op interieurstijl en woonbeleving, maar ook dat tegelgebruik verschilt voor specifieke ruimtes in huis. In dit artikel leest u op welke specificaties u kunt letten bij het aanschaffen van keramische tegels voor uw huis of terras.
Functionele specificaties
Belangrijk om te weten bij het aanschaffen van tegels is dat er verschillende kwaliteitsklassen zijn. In klasse 1 zijn de tegels gelijk in formaat, oppervlakte en / of kleur. In klasse 2 of 3 kan er sprake zijn van lichte afwijkingen. Het voordeel hiervan is dat de tegel goedkoper is, maar het nadeel dat de kwaliteit ook minder goed is. Daarnaast zijn de volgende specificaties belangrijk in uw keuze.
Toepassing
Bekijk altijd of de tegel geschikt is voor de ruimte en wat de functie van de tegel is. Zo zijn er tegels die geschikt zijn voor de woonkamer, maar niet voor de badkamer. Dit komt onder andere door de poreusheid van de tegel. Een geglazuurde tegel absorbeert minder vocht en is daardoor geschikt voor de badkamer. Tegels zonder glazuur ogen natuurlijker, maar zijn gevoeliger voor vocht en vuil. In de woonkamer wordt meer gelopen met schoenen en daarom is een dikke glazuurlaag wel aan te raden. Daarnaast zijn er tegels die geschikt zijn voor de vloer, maar niet voor de wand.
Formaat
Uiteraard is het van belang het formaat van de tegel te bepalen. Deze moet passend bij de ruimte die u tot uw beschikking heeft. Er zijn veel mogelijkheden qua tegelformaten: zo zijn er mozaïektegels, maar ook groot formaat tegels beschikbaar. Ook zijn er verschillende vormen tegels. Veel gekozen vormen zijn vierkant en rechthoekig. De lengte- en breedtematen wordt doorgaans weergegeven in centimeters. Let ook op het kaliber van de tegel, want dit geeft weer wat de mogelijk afwijking in formaat kan zijn. Dit wordt meestal doorgegeven tussen haakjes, bijvoorbeeld: 50 x 50 cm (49,5 x 49,5 cm).
Hoe hoger de R-waarde, hoe groter het antislip effect, maar ook hoe moeilijker de tegel schoon te maken is.
Dikte
De dikte van de tegel wordt weergegeven in millimeters. Deze wordt mede bepaald door een eventuele glazuurlaag op de oppervlakte van de tegel. De dikte heeft niet alleen invloed op stevigheid van de tegel, maar ook op de doorlaatbaarheid van warmte bij vloerverwarming.
Hardheid en krasbestendigheid
De hardheid van de tegel wordt onder andere bepaald door het toevoegen van bepaalde mineralen aan de klei voordat de tegel gebakken wordt, maar ook door het type glazuur bij afwerking. De hardheid lees je af in aantal ‘Mohs’. Hoe hoger het aantal Mohs, hoe kleiner de kans op krassen. Zo staat een tegel met een waarde van 06 Mohs voor de bestendigheid van krassen met materialen zo hard als kwarts.
Slijtvastheid
Bij tegels wordt slijtvastheid met een PEI-waarde weergegeven. Aan de hand van deze waarde kunt u inschatten of de tegel geschikt is voor de toepassing die u in gedachte heeft. Hoe hoger de PEI-waarde, hoe langer het duurt voor de tegel slijt en hoe beter de tegel geschikt is om te plaatsen waar deze veelvuldig gebruikt wordt. Tegels met PEI-waarde 1 zijn alleen geschikt voor wanden, terwijl PEI-waarde 5 geschikt is voor industrieel gebruik. PEI-waarde 2 is geschikt voor ruimtes waar u minder loopt, zoals de badkamer. Voor uw woonkamer, slaapkamer of hal volstaat een PEI-waarde van 3. PEI-waarde 4 wordt veelal gebruikt in openbare winkelgebieden, waar veel mensen lopen.
Bestendigheid temperatuurverschillen
Wanneer u keramische tegels buiten plaatst, moeten deze geschikt zijn voor temperatuurverschillen: van hete zomers tot vorst in de winter. Hoe minder waterabsorberend een tegel is, hoe beter deze bestand is tegen vorst. Houd u er daarnaast rekening mee dat zwarte tegels meer warmte absorberen dan witte tegels. Ook zijn de ondergrond en lijm anders dan bij binnentegels.
Veiligheidsnormen
Met veiligheidsnormen bedoelen we de antislipwaarde van een tegel. Deze wordt weergegeven met een R-waarde. Deze R-waarden zijn bepaald met een hellingsgraad. Er wordt gemeten met welke helling u nog steeds grip heeft. Hoe hoger de R-waarde, hoe groter het antislip effect, maar ook hoe moeilijker de tegel schoon te maken is. Een hoge R-waarde speelt vooral een rol in vochtige ruimtes, zoals de badkamer. Hier kiezen we meestal voor een R-waarde van 11. In de keuken kiezen we meestal voor tegels met de waarde R10.
Esthetische specificaties
Tegels hebben naast de praktische kant ook een esthetische waarde waar u een keuze op baseert. En terecht, de tegels zijn in vele kleuren, afwerkingen en looks verkrijgbaar. Zo is er in iedere ruimte de perfecte look en feel te creëren die bij u past. Hieronder leest u over de verschillende specificaties die hieronder vallen.
Kleur
Door het toevoegen van bepaalde stoffen aan de klei waarmee keramische tegels worden gebakken, of het achteraf aanbrengen van glazuur, ontstaat er een palet aan kleurmogelijkheden. Vaak worden deze weergegeven met een een kleurcode of naam. Verschillende partijen van dezelfde tegel kunnen een andere tonaliteit hebben. Het is aan te raden altijd extra tegels te kopen voor het geval u eens een tegel moet vervangen. Ook is het aan te raden tegels uit verschillende dozen door elkaar neer te leggen om een harmonieus geheel te creëren.
Uitgelicht: Betonlook Tegel 60×60 Donker grijs Uno
De mooiste betonlook tegels van dit moment. Deze keramische tegels zijn te gebruiken in elke ruimte, maar worden vaak toegepast in de badkamer.
Look
Bij de aanschaf van keramische tegels kunt u ook bekijken wat de look van de tegel is. Zo zijn er tegels verkrijgbaar in houtlook, inclusief nerven. Ook betonlook of tegels met natuursteenlook – zelfs met adertjes – zijn te kiezen.
Af- en nawerking
De afwerking van de zijkanten van de tegel kan op verschillende manieren gebeuren. Zo zijn er gerectificeerde zijkanten, waarbij de tegel recht is afgezaagd. Het voordeel hiervan is is dat u een smallere voeg kunt gebruiken. Deze afwerking wordt vaak weergegeven met de term ‘Rett’. Ook is de niet gerectificeerde tegel een optie. Hierbij zijn de zijkanten niet geheel recht afgezaagd. De zijkanten kunnen hierdoor schuin lopen. Het voordeel hiervan is dat schoonheidsfoutjes minder opvallen en u creëert een natuurlijke sfeer. Verder is ook de gekalibreerde tegel een optie. Aan alle kanten van de tegel is er een schuine afwerking. Dit haakse element zorgt ervoor dat de tegels allemaal even hoog zijn aan de rand. Tegels kunnen gepolijst worden. Het effect hiervan is een glanzend oppervlak. Ook het glazuur heeft invloed op de glans van de tegel. Kijk bij het kopen van een tegel dus naar de specificatie glans, hoogglans of mat.