Showroom in Katwijk

Gratis advies van tegelspecialist

Badkamer tegel reinigen: blinkend schoon met deze tips voor badkamer poetsen

john

Als u uw badkamer(tegels) goed wilt onderhouden lees dan de badkamer reinigen tips in dit artikel. In de badkamer bent u natuurlijk om schoon te worden, maar er zijn een aantal plekken waarvan u niet verwacht dat er zoveel bacteriën of schimmels leven. Zo hebben onderzoekers 4 potentiële ziekmakers gevonden in een badeendje! Ook over andere vieze plekken van de badkamer leest u in dit artikel. Daarnaast leggen we kort uit hoe je verschillende onderdelen van de badkamer het beste kan schoonmaken. Ook leest u de best practices voor het schoonmaken van het grootste onderdeel van de badkamer: de tegels.

Minst hygiënische plekken in de badkamer die u moet schoonmaken

De badkamer zit vol met bacteriën en schimmels, onder andere omdat het een vochtige ruimte in huis is. Hoe het met de hygiëne in uw badkamer gesteld is hangt onder andere af van de ventilatie, hoeveel mensen de ruimte gebruiken, maar ook hoe en hoevaak u schoonmaakt.

Het badeendje

Onderzoekers uit Zweden en Amerika vonden maar liefst 4 ziekteverwekkende bacteriën en schimmels in badeendjes. Ze lijken dus onschuldig, maar zijn het niet. Vervang deze dus regelmatig.

Vieze badkamer

Toilet

Wanneer u een toilet in uw badkamer heeft dan zitten er in de badkamer een stuk meer bacteriën. Dit heeft te maken met doorspoelen, waarbij fijne vloeistofdeeltjes uit de wc pot worden geslingerd, die bacteriën of virussen kunnen bevatten. Uit onderzoek blijkt dat de spatjes nog uren rondzwerven. Deze komen bijvoorbeeld terecht op uw handdoeken of uw tandenborstel. Spoel uw toilet dus door met de deksel naar beneden.

99-films-48mTwDzizqE-unsplash

Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod

Tandenborstel

Op tandenborstels zit poep, blijkt uit onderzoek. Sterker nog: bij een gedeelde badkamer is in 80% van de gevallen de poep niet afkomstig van de eigenaar van de tandenborstel. Masterstudent Aber vertelt: “Uitwerpselen van anderen bevatten bacteriën, virussen en parasieten die afwijken van jouw normale flora. Dit kan diarree, huiduitslag, oorontstekingen of andere ongemakken veroorzaken.” De tandenborstel met (mond- en poep)bacteriën staat vaak met andere tandenborstels in de badkamer: een warme, vochtige ruimte. Vervang uw tandenborstel regelmatig, plaats tandenborstels verder uit elkaar en bewaar deze het liefste in een kastje met deur.

Douchemat

Omdat u en uw gezinsleden met uw voeten op het matje staan en deze in een vochtige ruimte ligt is het douchemat ook een broedplaats voor bacteriën en schimmels. Het is daarom belangrijk dat u de douchemat met regelmaat wast.

Doucheputje

In het doucheputje staat water stil en vormt een prettige, warme plek voor bacteriën om te groeien. Dat maakt het afvoerputje tot een infectiebron, blijkt uit een situatie in het RadboudUMC in Nijmegen, waar een patiënt geïnfecteerd raakte met een resistente bacterie.

Doucheputje
sanibell-bv-YqPIJSYU8rM-unsplash
mitchell-luo-X7NIYzye2rM-unsplash

Plafond

Op het plafond in de badkamer verzameld schimmel zich gemakkelijk. Dit komt doordat warmte naar boven stijgt en daar blijft hangen. Hoger in de ruimte blijft het dus het langst vochtig en daar gedijt schimmel goed onder. Schimmel is niet goed voor de gezondheid, zeker niet voor mensen met sterk verminderde weerstand. Dan kunnen schimmels infecties veroorzaken. Ook bij veel schimmel kunt u last krijgen van allergische reacties.

Tegels

Tegels beslaan het grootste oppervlakte van de badkamer. Vaak lijken ze schoon, maar ook op deze oppervlakte kunnen veel bacteriën en schimmels zitten. Denk hierbij ook aan de voegen en kitranden. Schimmels zorgen voor zwarte randen, zeker wanneer u kit in de badkamer heeft zonder vochtwerend materiaal. Het is daarom essentieel dat u uw badkamer tegel reinigt.

Badkamer tegels schoonmaken tips

Inmiddels mag duidelijk zijn dat het schoonmaken van de badkamer en het reinigen van uw badkamer tegel geen overbodige luxe is. Hoe pakt u dat het beste aan? Hieronder leest u tips voor het badkamer ontkalken en wat u moet doen voor een frisse vloer en glanzende wandtegels.

Badkamer tegel reinigen

Keramische badkamertegels schoonmaken verschilt voor de vloer en de wand. Op de vloer volstaat met regelmaat stofzuigen en wekelijks dweilen. Nadat u gestofzuigd heeft, gebruikt u hier het beste een neutraal schoonmaakmiddel voor met een dweil. U kunt hiervoor schoonmaakazijn in lauwwarm water gebruiken. Zo kunt u uw badkamer tegels ontkalken en voorkomt u doffe tegels in de badkamer. Ook zijn er speciale schoonmaakmiddelen te koop voor zowel de vloer- als voor de wandtegels. Zorg er bij schoonmaakmiddelen in ieder geval voor dat hier geen allesreiniger, (groene) zeep in zit of olie of was. Dit brengt een dof of vettig laagje aan waar voetafdrukken in blijven staan en waar stof op blijft plakken. Uw vloer zal er uitzien alsof deze altijd vies is. Bent u op zoek naar een iets agressiever middel voor de vloer, omdat het niet lukt om vlekken te verwijderen? U kunt een beetje ammonia toevoegen aan nieuw lauwwarm water om plaatselijk een plek schoon te maken. Meng ammonia nooit met andere schoonmaakmiddelen! Wees voorzichtig, want dit kan irritatie van uw luchtwegen of uw huid veroorzaken. Gebruik daarom handschoenen en zet het liefst een raam of deur open.

Rubberen randjes en voegen schoonmaken

Rubberen randjes en voegen kunt u schoonmaken met een beetje bleek. Gebruik voor de voegen een tandenborstel en voor kitranden een wattenstaafje.

Schimmel in de badkamer: tips & tricks

Bij het verwijderen van schimmel in de badkamer is het belangrijk dat u een mondkapje draagt. Schimmeldeeltjes kunnen namelijk in de lucht gaan wervelen. In het algemeen is de beste manier om schimmel te verwijderen is met chloor en een schuurspons. Chloor doodt namelijk de schimmels. Als de voegen erg beschimmeld zijn, kun je de voegen beter verwijderen en opnieuw aanbrengen. Wanneer schimmel in de muren of in het plafond zit kunt u het beste een bestrijdingsdienst in schakelen. Het zit namelijk echt in de muur of het plafond. Schoonmaken of er overheen schilderen heeft dan geen zin. Zoek altijd naar de oorzaak van de schimmel.

antraciet salerno

Uitgelicht: Betonlook Tegel 60×60 Donker grijs Uno

De mooiste betonlook tegels van dit moment. Deze keramische tegels zijn te gebruiken in elke ruimte, maar worden vaak toegepast in de badkamer.

Meer weten over het onderhoud van keramische tegels?

Elders op de site kunt u verder lezen over het schoonmaken en onderhouden van keramische tegels. Als u nog vragen heeft over het onderhouden van keramische tegels in de badkamer kunt u altijd contact met ons opnemen.

Vraag direct vrijblijvend een offerte aan!

Heeft u interesse in onze tegels en wilt u graag een vrijblijvende offerte ontvangen? Vul het offerteformulier in!

Bekijk ook deze blogs

× Hoe kan ik u helpen? Available on SundayMondayTuesdayWednesdayThursdayFridaySaturday