Showroom in Katwijk

Gratis advies van tegelspecialist

Welke vloer reiniger voor keramische tegels gebruiken?

john

Hoewel keramische tegels natuurlijk bekend staan om hun gemakkelijk onderhoud en goede afweer tegen slijtage, is het nog wel handig te weten hoe u ze het beste en makkelijkste kunt schoonmaken en welke vloerreiniger voor keramische tegels het beste te gebruiken is. Lees in dit artikel onze schoonmaaktips!

Keramische tegels en vuil

Keramische tegels, geglazuurd en ongeglazuurd, hebben een dicht oppervlak. Dit betekent dat microben, mijten en micro-organismen vrijwel geen overlevingskans hebben op deze tegels, bij normale regelmatige schoonmaak natuurlijk. Hierdoor zijn deze tegels uitermate geschikt voor mensen met allergieën die hieraan gerelateerd zijn. Over het algemeen vragen keramische tegels een minimalistische aanpak van schoonmaken. Lauwwarm water, eventueel met een scheutje wit schoonmaakazijn is vaak al zeer voldoende om het meeste vuil te verwijderen. Zo hoeft u geen chemische middelen te gebruiken, ook fijner wanneer u met kinderen of huisdieren woont.

keramische tegels natuursteenlook_cerados
Keramische tegels schoonmaken met schoonmaakazijn_cerados

Over het algemeen vragen keramische tegels een minimalistische aanpak van schoonmaken. 

Verschil geglazuurd en ongeglazuurd

Bij het kiezen van de tegels is er ook een onderscheid te maken tussen geglazuurde en ongeglazuurde keramische tegels, ook met betrekking op het schoonmaken. Geglazuurde tegels hebben een laag glazuur boven de biscuitlaag, de basis van de tegel. Allereerst zijn er de uiterlijke verschillen waar u op moet letten om de look te krijgen die u wilt. Ongeglazuurde tegels zien er iets natuurlijker uit dan geglazuurde tegels. De kleur blijft wat beter behouden en ze hebben een authentieke en nostalgische uitstraling. Aan de andere kant is een ongeglazuurde tegel met een ruwer oppervlak gevoeliger voor vlekken, vocht en vet aanhechting en is hierdoor moeilijker schoon te maken dan een geglazuurde tegel. Geglazuurde tegels glanzen meer, en is gladder dan een ongeglazuurde tegel. Daarom is het belangrijk om de anti-slip waarde in acht te nemen bij het kiezen van uw vloer. De beschermlaag van geglazuurde tegels gaat slijtage tegen, en deze tegels zijn dus ook heel geschikt om te gebruiken in ruimtes die u veel gebruikt. Let bij het kopen van vloerreiniger voor keramische tegels op, want er zijn verschillende reinigers voor geglazuurde en ongeglazuurde tegels.

vloerreiniger keramische tegels

Omdat de tegels niet poreus zijn is het niet goed een vetinbrengend reinigingsmiddel te gebruiken, dit laat een vettig laagje achter dat vuil aantrekt.

vloerreiniger keramische tegels

Let bij het kopen van vloerreiniger voor keramische tegels op, want er zijn verschillende reinigers voor geglazuurde en ongeglazuurde tegels.

houtlook wandtegels_cerados

Hoewel vuil niet de tegel intrekt is het wel van belang de tegels regelmatig schoon te maken: zand kan bijvoorbeeld krasjes veroorzaken waar vuil wel in kan trekken.

Vloerreiniger voor keramische tegels

Hoewel vuil niet de tegel intrekt is het wel van belang de tegels regelmatig schoon te maken: zand kan bijvoorbeeld krasjes veroorzaken waar vuil wel in kan trekken. Om dit bij te houden kunt u eens in de week stofzuigen en dweilen, en idealiter ook de vloer laten drogen om strepen te voorkomen. Plaatselijk schoonmaken bij het morsen van vloeistoffen of eten kan met een vochtige doek. De voegen zijn ook wat kwetsbaarder dan de tegels, dus het kan ook zeker geen kwaad een voegenreiniger en -beschermer aan te schaffen. Voor hardnekkige vlekken zijn speciale vloerreinigers voor keramische tegels verkrijgbaar. 

Het is ook aangeraden periodiek een grote schoonmaak te houden, bijvoorbeeld met een stoomapparaat, of gewoonweg door elke tegel af te gaan en grondig te reinigen. Voor ongeglazuurde tegels is het aanbevolen, na de plaatsing en droging van cement en tegels, de cementresten te verwijderen met speciale cementsluierverwijderaar. Een voorbeeld hiervan is die van HG. geschikt voor ongeglazuurde tegels. Verder kan het verstandig zijn een impregnerende beschermer te gebruiken zodat minder vet en viezigheid de tegel intrekt. Ook is het beter een speciaal schoonmaakmiddel te gebruiken zoals HG Tegelreiniger, geschikt voor ongeglazuurde tegels.

houtlook-tegel-cosa-licht-eiken-3

Uitgelicht: Houtlook Tegel 26×160 Licht Eiken Cosa

Zelfs een houten vloer is makkelijk schoon te maken met keramische tegels met houtlook. Kies de juiste vloerreiniger om er zo lang mogelijk van te genieten.

Niet gebruiken

Er zijn een verschillende middelen die ook juist weer niet geschikt als vloerreiniger voor keramische tegels. Omdat de tegels niet poreus zijn is het bijvoorbeeld niet goed een vetinbrengend reinigingsmiddel te gebruiken, dit laat een vettig laagje achter dat vuil aantrekt. Ook ammoniak, bleek en andere bijtende schoonmaakmiddelen kunnen schade veroorzaken. Bij ongeglazuurde tegels kunt u ook beter geen schoonmaakmiddel met kleur gebruiken.

Vraag direct vrijblijvend een offerte aan!

Heeft u interesse in onze tegels en wilt u graag een vrijblijvende offerte ontvangen? Vul het offerteformulier in!

Bekijk ook deze blogs

× Hoe kan ik u helpen? Available on SundayMondayTuesdayWednesdayThursdayFridaySaturday