Showroom in Katwijk

Gratis advies van tegelspecialist

Hoe een kapotte badkamer tegel repareren?

john

Niks is vervelender dan dat u een kapotte badkamer tegel moet repareren. Toch kan het voorkomen dat u hieraan moet geloven. Badkamer tegels kunnen om verschillende redenen breken en barsten vertonen of de voegen kunnen loslaten. Op tijd zulke gevallen repareren is uiterst noodzakelijk. U voorkomt daarmee namelijk tal van veel grotere problemen. U voorkomt lekkages, schimmel en vocht achter de tegels en als klap op de vuurpijl voorkomt u hiermee dat de problemen zich uitbreiden naar andere tegels.

Waarom gaan mijn badkamer tegels stuk?

Alvorens u begint met het repareren van uw kapotte badkamer tegels is het waardevol om eerst te weten wat de mogelijke oorzaak hiervan is geweest. Wellicht is er een dieper gelegen probleem wat eerst verholpen moet worden. Grofweg zijn er drie vaak voorkomende probleemgevallen:

Loskomende badkamer tegels 

 • Wanneer badkamer tegels loskomen, dan volgt vaak een niet gelijkmatige oppervlakte, dit voelt u heel goed als u met uw hand over de oppervlakte heen strijkt of hier overheen loopt. De tegels wiebelen en komen over tijd hierdoor los. Mogelijke oorzaken hiervan kunnen zijn:
Kwaliteitsverschil keramische tegels_cerados
 • Verkeerd voorbereiden, mengen en gebruiken van mortel tijdens het leggen van badkamer tegels. De hechting van de tegels wordt hierdoor aangetast.
 • Haastige egalisatie van de oppervlakte. Hierdoor kan ook spanning ontstaan op bepaalde tegels met scheuren en breuken als gevolg.
 • Slechte bereiding van de lijm is ook een mogelijke oorzaak. Hier treedt eveneens slechte hechting op als gevolg hiervan.
tegelzetten

Wellicht is er een dieper gelegen probleem wat eerst verholpen moet worden. Grofweg zijn er drie type probleemgevallen.

Omhoog geduwde badkamer tegels

 • Schade kan ook ontstaan door de tegels die omhoog geduwd zijn. Naast zichtbare oneffenheid is ook een hol geluid te horen als u over deze tegels loopt bijvoorbeeld.
 • Dit kan optreden wanneer er een temperatuur of vocht verschil optreedt tussen de tegels en de vloer daaronder.
 • Een andere mogelijke verklaring is te brede voegen waardoor de tegels als het ware te weinig spanning hebben om op hun plek te blijven. 

Barsten of breken van badkamer tegels

 • Vaak ontstaan breuken en scheuren als gevolg van instabiliteit waardoor er spanning op de tegel ontstaat. Vaak gebeurt dit op plekken waar de wand en bijvoorbeeld het raamkozijn bij elkaar komen of op andere soortgelijk plekken in de badkamer.
 • In het bijzonder komt dit voor omdat er niet genoeg versteviging is bij oppervlaktes dit iets meer gebogen zijn. Denk onder andere aan deurkozijnen en kranen.
 • Onvoldoende of onjuist plaatsen van voegen op plekken dus waar ander materiaal aangesloten zit zoals hout, beton of PVC. 
Losgekomen tegel

Loslatende tegels zijn redelijk eenvoudig te repareren. Bekijk de mogelijke oorzaken om problemen later te voor te zijn.

Loskomende tegel

Omhoog geduwde tegels duiden op een structureel probleem. Dit moet eerst verholpen worden voordat u verder gaat.

gebroken tegel

Gebroken tegels komen vaker voor dan u denkt. Wees er snel bij om verder schade aan uw vloer of wand te voorkomen.

Hoe repareer ik mijn badkamer tegels?

U kunt best met een beetje handigheid de tegels zelf repareren. Afgaande op wat we eerder hebben beschreven betekent dit kapotte badkamer tegels vervangen. In 3 stappen is dit heel goed te doen.

Allereerst is het van belang om de juiste materialen bij de hand te hebben:

 • Hammer
 • Vijl / beitel
 • Klus mes
 • Tegellijm
 • Lijmkam
 • Voegmortel
 • Voegkruisjes
 • Spons
 • Rubberen spaan
 • Profiel mal (evt)
antraciet salerno

Uitgelicht: Betonlook Tegel 60×60 Donker grijs Uno

De mooiste betonlook tegels van dit moment. Deze keramische tegels zijn te gebruiken in elke ruimte, maar worden vaak toegepast in de badkamer.

Nu kan het echte werk beginnen.

 1. Een goede reparatie begint altijd bij de juiste voorbereiding. Ervan uitgaande dat u alle materialen in de buurt hebt liggen kunt u beginnen met het verwijderen van de oude tegel. Gebruik een hamer om de tegel kapot te maken. Verwijder vervolgens de rest van de tegel met een hamer en beitel of vijl. 
 2. Maak dan de oppervlakte egaal, stofvrij en maak de randen vervolgens schoon. Eventuele oneffenheden zou u met cement kunnen egaliseren.
 3. De nieuwe tegel kan gezet worden.
  1. Breng de lijm aan met een lijmkam.
  2. Plaats de nieuwe tegel met voegkruizen en let hier goed op de voegbreedtes. Met een profiel mal kunt u eventueel de tegel op maat knippen.
  3. Laat de tegellijm 24 uur uitharden alvorens u met het voegen begint.
  4. Verwijder dan overtollige mortel en boen de tegels voorzichtig met een natte spons totdat de waas op de tegel is verdwenen.
 

Job done! U heeft uw tegel heel makkelijk gerepareerd. Komt u er wellicht hier toch niet uit? Laat een van onze collega’s u adviseren. Voor meer badkamer onderhoud tips bekijk dan ook onze overige blogs.

Vraag direct vrijblijvend een offerte aan!

Heeft u interesse in onze tegels en wilt u graag een vrijblijvende offerte ontvangen? Vul het offerteformulier in!

Bekijk ook deze blogs

× Hoe kan ik u helpen?