Showroom in Katwijk

Gratis advies van tegelspecialist

Hoe keramische tegels herstellen?

john

Een kapotte tegel kan een doorn in het oog zijn. Iedere keer als u de badkamer inloopt en de barst ziet in de wandtegel, ergert u zich. Of de breuk in de keukenvloer. Of wat dacht u van dat verkeerde geboorde gat? In de badkamer kan een kapotte tegel zorgen voor vocht achter de tegels en schimmel. Grote kans dat u de tegel wilt repareren of vervangen. Belangrijk is daarvoor om te weten wat de oorzaak is van de kapotte tegel om daarna te bekijken wat de vervolgstap is om ze weer te herstellen.

Oorzaken van kapotte tegels

Om tegels goed te kunnen herstellen of te kiezen voor vervanging, moet u eerst weten waardoor uw tegel stuk is gegaan.

De verkeerde tegel

Tegels kunnen kapot gaan door de verkeerde tegelkeuze. Gebruikt u wandtegels op de vloer of tegels van lage kwaliteit in een ruimte met veel doorloop? Er is een kans dat de tegel het begeeft. Dit kan starten met haarscheurtjes, maar al gauw kunnen er grotere barsten optreden of kunnen er stukken afbreken. Verkeerde tegels op het terras kunnen stuk vriezen. 

keramische tegels 2

De verkeerde tegel kan tevens zorgen voor veel vuil vasthouden, aantasting of een te gladde vloer. Het is daarom altijd van belang te kiezen voor tegels met bijvoorbeeld de juiste antislipgehalte, slijt- en krasvastheid. 

Stoten of vallen

Soms gebeurt het dat u iets uit uw handen laat vallen: een zware pan in de keuken of het strijkijzer in de bijkeuken. Het is daarom belangrijk te kiezen voor een tegel die past bij het gebruik ervan en de ruimte waar deze zich in bevindt.

houtlook woonkamer3

Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod

De ondergrond

De oorzaak van een beschadigde tegel kan verstopt liggen in de ondergrond. Dit is soms moeilijk te achterhalen. Wanneer tegels gelegd zijn op nieuw beton kan het beton nog moeten uitharden, wat voor scheuren in tegels zorgt. Een andere oorzaak is lekkage. Zo  kan er vocht achter de tegels komen. Ook kan dit gebeuren door een voeg of kitrand die niet goed zit. Het gevolg is dat het stucwerk vochtig raakt en opzwelt. Wanneer kapotte tegels een terugkerend probleem zijn moet u zeker de ondergrond controleren.

keramische keuken 2
beton inspiratie_woonkamer_cerados
keramische tegel marmerenlook_keuken

Vervangen of herstellen?

Hoe beslist u of u een tegel gaat herstellen of vervangen? Dit hangt onder andere af van de grootte van de beschadiging en de functie van de tegel. Een kapotte tegel op een cruciale plek in de douche moet doorgaans vervangen worden. Een haarscheur in een wandtegel in de gang is minder noodzakelijk. Wanneer de barst zit in de vloer en u hier overheen loopt kan de beschadiging erger worden en dient u actie te ondernemen. De scheur moet niet alleen gecamoufleerd worden, maar bovenal sterker gemaakt. Wanneer u twijfelt over de beste benadering kunt u contact opnemen met uw tegelleverancier of een tegel reparatiebedrijf.

Hoe u een keramische tegel herstelt

Verschillende beschadigingen vragen een andere benadering als u een tegel wilt repareren. Welke methode u toepast hangt ook af van de plaats van de beschadiging. Een boorgat in een witte tegel in een hoek van de kamer wilt u mogelijk simpelweg met kit vullen.  Over het algemeen gebruikt men voor scheuren en gaten speciale tegelreparatiesetjes voor keramische tegels. Dit keramische vulmiddel is in verschillende kleuren verkrijgbaar. Maak de scheur of het gat altijd eerst schoon door te stofzuigen en eventueel vet of ander vuil te verwijderen met een vochtige doek. Dit zorgt ervoor dat het reparatiemiddel goed hecht. Laat de beschadiging eerst drogen. Spuit het vulmiddel op desbetreffende plek en veeg het overtollige af met bijvoorbeeld een bankpas. 

antraciet salerno

Uitgelicht: Betonlook Tegel 60×60 Donker grijs Uno

De mooiste betonlook tegels van dit moment. Deze keramische tegels zijn te gebruiken in elke ruimte, maar worden vaak toegepast in de badkamer.

Belangrijk voor het vervangen van de tegel

Bij het repareren van een tegel is het vrijwel onvermijdelijk dat u hier iets van blijft zien. Het is daarom ook te begrijpen dat u de tegel in zijn geheel wilt vervangen. Soms is de tegel die u zoekt op een later moment niet meer verkrijgbaar of is er een kleurverschil. Het is om deze reden altijd van belang dat u een aantal extra tegels afneemt wanneer u uw tegels koopt. Deze reservetegels kunt u gebruiken bij het vervangen van een gedeelte van uw vloer of wand. 

Vraag direct vrijblijvend een offerte aan!

Heeft u interesse in onze tegels en wilt u graag een vrijblijvende offerte ontvangen? Vul het offerteformulier in!

Bekijk ook deze blogs

× Hoe kan ik u helpen? Available on SundayMondayTuesdayWednesdayThursdayFridaySaturday