Showroom in Katwijk

Gratis advies van tegelspecialist

Barsten in keramische tegels? Dit moet u doen

john

Maakt u al lang gebruik van uw keramische vloer? Hoewel keramiek ontzettend goed te onderhouden is en slijtvast, kan het toch zijn dat een of meerdere tegels op een gegeven moment een barst vertoond. Dat is natuurlijk geen reden om direct de hele vloer te vervangen. Het is veel duurzamer om deze tegels dan apart te behandelen. Zijn barsten in keramische tegels te repareren of is het beter om deze te vervangen? In dit artikel gaan we in op mogelijke redenen waarom de barsten zijn gekomen en wat u kunt doen om uw vloer weer mooi te krijgen.

Waar komen de barsten van?

We willen barsten in keramische tegels het liefst zo snel mogelijk repareren, maar waardoor zijn deze barsten ontstaan? Het kan handig zijn hier meer informatie over te achterhalen zodat u in de toekomst niet meer problemen krijgt met scheuren in uw vloer. Over het algemeen komen barsten in keramische tegels vaak doordat er een verkeerde keuze in tegels is gemaakt. Bijvoorbeeld wanneer wandtegels gebruikt worden voor de vloer. Ook is er een verschil in kwaliteit tussen tegels, waardoor sommige soorten en stijlen kwetsbaarder zijn. 

barsten in keramische tegels_cerados

Een andere oorzaak om te onderzoeken is of er een probleem zit in de ondergrond van de tegels. Als er een lekkage is, of de kitrand of voeg niet goed zit, kan er vocht achter de tegels komen. Het stucwerk zwelt op door het vocht, waardoor het uitzet en scheuren krijgt. Ook moet speciale tegellijm worden gebruikt en moet de plaatsing van de tegels juist zijn. Als u vaker last krijgt van barsten in keramische tegels is het belangrijk deze oorzaak uit te sluiten.

barsten in keramische tegels_cerados

Van de reparatie blijft altijd wel iets te zien, en daarom kan het ook een goede keuze zijn de desbetreffende tegel gewoonweg te vervangen.

Barsten in keramische tegels repareren?

Hoe u de keramische tegel kan repareren ligt erg aan het type tegel dat u hebt en waar de scheur zit. Heeft u bijvoorbeeld een witte tegel waarin per ongeluk een boorgat zit? Dan is het zo gepiept om deze even simpelweg met kit te vullen. Vooral als deze ook nog in de hoek van de kamer ligt is dit een gemakkelijke keuze die niet veel effect op de uitstraling heeft. Verder worden over het algemeen tegelreparatiesetjes gebruikt voor keramische tegels. U kunt keramisch vulmiddel in veel verschillende kleuren krijgen voor uw specifieke tegels. Voordat u dit gebruikt is het belangrijk de vloer eerst goed schoon te maken door te stofzuigen. Ook om eventueel vuil en vet te verwijderen met schoonmaakmiddel voor keramiek en een vochtige doek. Met deze voorbereiding hecht het reparatiemiddel beter. U kunt dan simpelweg het vulmiddel op de juiste plek spuiten en het overtollige afvegen met een recht plaatje, zoals een liniaal of een bankpas. 

barsten in keramische tegels_cerados

Bij sommige barsten en scheuren is het beter de tegel te vervangen. Denk bijvoorbeeld aan een tegel in het midden van de douche, die extra bestendig moet zijn tegen vocht.

barsten in keramische tegels_cerados

Er moet speciale tegellijm worden gebruikt en de plaatsing van de tegels moet juist zijn om barsten te voorkomen.

barsten in keramische tegels_cerados

Soms kan een verkeerde keuze in tegels barsten veroorzaken. Bijvoorbeeld wanneer wandtegels gebruikt worden voor de vloer.

Vervangen en meer barsten voorkomen

Van de reparatie blijft jammer genoeg meestal toch altijd wel iets te zien. Daarom kan het ook een goede keuze zijn de desbetreffende tegel gewoonweg te vervangen. Het is daarom een handige tip om bij de aanschaf van uw tegels ervoor te zorgen dat u een aantal extra koopt voor dit soort gevallen. Het kan namelijk zo zijn dat uw specifieke type tegel, met kleur en stijl, op een gegeven moment niet meer wordt gemaakt. Met een stapeltje reservetegels is dit risico vergeven en kunt u nog langer genieten van uw vloer. Daarnaast zijn er bepaalde barsten en scheuren die natuurlijk niet zo gemakkelijk te verbeteren zijn of waarbij het repareren niet voldoende is. Denk bijvoorbeeld aan een tegel in het midden van de douche, die extra bestendig moet zijn tegen vocht. Ook is het de vraag of er veel over de tegel wordt gelopen, waardoor een barst groter kan worden. Het is dan namelijk ook belangrijk dat de scheur niet alleen gecamoufleerd wordt. Maar ook dat de tegel sterker wordt gemaakt. Een klein scheurtje in een wandtegel is aan de andere kant doorgaans niet een grote reden om de hele tegel te vervangen. Tenzij het natuurlijk niet net of mooi genoeg kan worden gedaan. U kunt altijd contact opnemen met een tegelleverancier of een tegel reparatiebedrijf om persoonlijk advies hiervoor te vragen.

59af7576-1840-46b5-8aac-ce8b0975e64a

Uitgelicht: Betonlook Tegel 100×100 Antraciet Capua

De mooiste industriële betonlook tegels van dit moment. Deze keramische tegels zijn te gebruiken in elke ruimte, maar worden vaak toegepast in de badkamer.

Vraag direct vrijblijvend een offerte aan!

Heeft u interesse in onze tegels en wilt u graag een vrijblijvende offerte ontvangen? Vul het offerteformulier in!

Bekijk ook deze blogs

× Hoe kan ik u helpen? Available on SundayMondayTuesdayWednesdayThursdayFridaySaturday