Showroom in Katwijk

Gratis advies van tegelspecialist

Hoe keramische tegels onderhouden en schoonmaken?

john

Niemand heeft echt zin in het schoonmaken van zijn wand- of vloertegels. Gelukkig zijn keramische tegels ontzettend makkelijk in onderhoud. In dit artikel bespreken we waarom keramische tegels zo onderhoudsvriendelijk zijn, hoe u uw tegels het beste kunt reinigen en welke middelen u daarvoor kunt gebruiken.

Keramische tegels zijn onderhoudsvriendelijk

Om te begrijpen waarom keramische tegels zo makkelijk zijn in onderhoud, moet u eerst begrijpen hoe ze geproduceerd worden. Keramiek bestaat uit natuurzuivere stoffen, zoals zand en mineralen. Deze stoffen worden vermalen vormen een soort klei. Op hoge temperatuur wordt deze klei in de gewenste vorm gebakken. De zogenaamde ‘poriën’ in de oppervlakte branden hierdoor dicht. Het gevolg hiervan is dat de tegels niet poreus zijn en vuil en bacteriën niet in de tegel kunnen dringen. Vuil wat op de tegel ligt is eenvoudig te verwijderen. Dit is dan ook een van de grote voordelen van keramische tegels.

beige houtlook tegels_woonkamer

Soorten reiniging en onderhoud

Er zijn verschillende soorten van reiniging van uw tegels nodig. Zo is het belangrijk de tegels meteen te reinigen nadat deze geplaatst zijn. Daarnaast is er reguliere schoonmaak, maar is ook de plaatselijke en de periode grote schoonmaak nodig.

Na het plaatsing van de tegel

Wanneer tegels geplaatst zijn zit er overtollig voegsel op de tegels. Dit wordt ook wel cementsluier genoemd. Maak dit in eerste instantie schoon met lauw water en een doek. Is de tegel hierna nog niet goed schoon – dit ziet u meestal aan een soort ‘valse’ glans – gebruik dan een speciaal schoonmaakmiddel hiervoor. Doe dit pas wanneer het voegsel volledig is uitgehard. Ook is het verstandig een (siliconen) beschermlaag aan te brengen op de voegen van uw tegels en dit tweemaal per jaar te herhalen.

keramische tegels woonkamer_cerados

Hoewel vuil niet in uw keramische tegels trekt, is het wel van belang dat vuil en zand regelmatig van de tegen verwijderd worden.

Regulier onderhoud van uw tegels

Hoewel vuil niet in uw keramische tegels trekt, is het wel van belang dat vuil en zand regelmatig van de tegen verwijderd worden. Zand kan namelijk – zeker op veel belopen vloeren – krasjes gaan geven, waar uiteindelijk wel vuil in kan trekken. Het is daarom van belang minimaal een keer per week te stofzuigen en te dweilen. Idealiter droogt u de tegels ook na om strepen en vlekken te voorkomen. 

Plaatselijk schoonmaken van de tegel

Als u eten, bloed, vloeistoffen of iets anders morst op uw tegels is het belangrijk dit zo snel mogelijk te verwijderen met een vochtige doek. Hoewel zoiets als ketchup of sinaasappelsap niet gauw in uw tegel trekt, zijn uw voegen wel kwetsbaar. Een voegenreiniger en -beschermer zijn dus geen overbodige luxe. Tevens zijn er voor hardnekkige vlekken, zoals vet of hakstrepen speciale reinigers verkrijgbaar, die ook geschikt voor keramische tegels. 

Grote schoonmaak van uw tegels

Het is aan te raden om uw vloertegels met een zekere regelmaat schoon te stomen, in ieder geval in ruimtes waar de tegels veelvuldig gebruikt worden. Een stoomapparaat zorgt ervoor dat vuil en vet makkelijker oplossen en verwijderd kunnen worden. Een andere manier is uw tegels uitgebreid en tegel voor tegel te reinigen. Vervang met regelmaat het water in uw emmer. Er zijn reinigers verkrijgbaar, geschikt voor keramische tegels, die de glans in uw tegel weer terugbrengen, wat periodiek aan te raden is.

Cement-tegels
keramische keuken 2
keramische keuken 4

Reinigingsmiddelen

Niet alle schoonmaakmiddelen zijn geschikt voor keramische tegels. Hier volgt uitleg over welke reinigingsmiddelen u niet mag gebruiken en wat er wel geschikt is. 

Niet gebruiken

Omdat de tegels niet poreus zijn, is het niet nodig een vetinbrengend reinigingsmiddel te gebruiken. Sterker nog: een schoonmaakmiddel op basis van vet, was of zeep zorgt voor een vettig laagje op de tegel. Dit laagje trekt vuil aan. Vervolgens smeert u dit vast met de volgende laag. Uiteindelijk krijgt u een doffe, vuile tegel waar u voetafdrukken in ziet: precies dat wat u niet wilt.  Ook ammoniak, bleek of andere bijtende schoonmaakmiddelen zijn niet geschikt voor tegel onderhoud. Bij ongeglazuurde tegels kunt u ook geen schoonmaakmiddel met een kleur gebruiken. Gebruik verder ook geen schurende sponzen of borstels op uw tegelvloer om krassen te voorkomen.

Wel gebruiken

Keramische tegels vragen op gebied van schoonmaakmiddelen om een minimalistische aanpak. Gebruik bijvoorbeeld lauwwarm water met een scheutje wit schoonmaakazijn. Het niet gebruiken van allerlei chemische middelen is daarnaast ook prettig als er huisdieren of kinderen over de vloer kruipen. Ook zijn er speciale reinigers te koop voor keramische tegels. Let hierbij op dat deze geschikt zijn voor uw soort tegel: geglazuurd of ongeglazuurd.Voor de voegen zijn speciale reinigers verkrijgbaar. Bekijk bij de aankoop van reinigingsmiddelen altijd of deze geschikt zijn voor uw specifieke tegel.

antraciet salerno

Uitgelicht: Betonlook Tegel 60×60 Donker grijs Uno

De mooiste betonlook tegels van dit moment. Deze keramische tegels zijn te gebruiken in elke ruimte, maar worden vaak toegepast in de badkamer.

Houd uw tegels mooi

Nu weet u wat u kunt doen om uw tegels mooi, kleurrijk en glanzend te houden. Wanneer u uw tegels bij Cerados koopt of overweegt te kopen geven wij u uiteraard ook graag advies over het onderhoud hiervan. Bel ons gerust of loop even binnen in onze showroom!   

Vraag direct vrijblijvend een offerte aan!

Heeft u interesse in onze tegels en wilt u graag een vrijblijvende offerte ontvangen? Vul het offerteformulier in!

Bekijk ook deze blogs

× Hoe kan ik u helpen? Available on SundayMondayTuesdayWednesdayThursdayFridaySaturday