Showroom in Katwijk

Gratis advies van tegelspecialist

Is er kwaliteitsverschil bij keramische tegels?

john

De keuze voor keramische tegels is ontzettend duurzaam en praktisch. De eigenschappen van keramiek zijn namelijk handig voor elke lifestyle. Of u nu niet teveel tijd kunt besteden aan het schoonmaken van uw vloer. Of een viervoeter heeft die wel vaker modder naar binnen brengt of andere vuiltjes veroorzaakt. Keramiek staat natuurlijk bekend om als onderhoudsvriendelijk, slijt- en krasvast. Maar zijn alle keramische tegels gelijk? of zijn sommige duurdere prijzen ook echt van betere kwaliteit? De vraag is dan ook of het handig is om voor de aankoop iets meer onderzoek te doen naar de tegels die u koopt en welke het beste passen bij uw wensen. In dit artikel bespreken we het kwaliteitsverschil bij keramische tegels en waar u op kunt letten.

Wat merkt u van kwaliteitsverschil bij keramische tegels?

Wat is er nu precies aan kwaliteitsverschil bij keramische tegels te merken? De mate van beschadiging en bestendigheid is een belangrijke reden waarom het beter is keramiek van hogere kwaliteit te kiezen. Keramische tegels zijn over het algemeen goed bestand tegen vuil, vet, zuren, chemicaliën, vocht en hitte. Maar omdat keramiek toch van natuurlijke materialen gemaakt is, is er toch altijd een klein risico dat er barsten of scheuren in de tegels kunnen komen. 

 

Kwaliteitsverschil keramische tegels_cerados

Een simpele reden dat dit kan gebeuren is wanneer er iets erg zwaar op een tegel valt. Maar het kan ook vaak met vocht en kwetsbaarheid daarvoor te maken hebben. Wanneer er bijvoorbeeld een lekkage is in de badkamer kan er vocht achter de tegels komen, waardoor ze gaan uitzetten. Dit gaat om millimeters, maar veroorzaakt soms spanningen in tegels met scheurtjes als gevolg. Betere kwaliteit tegels zijn minder poreus en hebben een dicht oppervlak waardoor ze hiervoor beter beschermd zijn.

Kwaliteitsverschil keramische tegels_cerados

Hoe sterk de tegels ook zijn, het leggen van de vloer moet altijd met de juiste expertise worden gedaan.

Vakmanschap en voorbereiding

Maar de tegels zijn niet het enige dat van hoge kwaliteit moet zijn. Een slordige afwerking of niet voldoende tijd hebben genomen met het leggen van de tegels kan een grote oorzaak zijn voor schade. Hoe sterk de tegels ook zijn, het leggen van de vloer moet altijd met de juiste expertise worden gedaan. Een goede ondergrond is als eerste een belangrijke basis om de tegels goed te houden. Dit gaat dan ook om stabiliteit en een goede drainage. De juiste tegellijm en uitzetvoegen als ook de plaatsing van de tegels spelen ook een grote rol in de duurzaamheid van de vloer. Het kwaliteitsverschil bij keramische tegels is dus ook erg afhankelijk van vakmanschap.

Kwaliteitsverschil keramische tegels_cerados

Een slordige afwerking of niet voldoende tijd hebben genomen met het leggen van de tegels kan een grote oorzaak zijn voor schade.

Kwaliteitsverschil keramische tegels_cerados

Er is minder risico op krassen in de slaapkamer waar u vaker met sokken loopt dan schoenen.

Kwaliteitsverschil keramische tegels_cerados

Met een iets duurdere vloer, blijven de tegels langer goed en hoeft u minder geld te stoppen in vervanging of herstel.

Technische normen van keramische tegels

Vaak is het mogelijk het kwaliteitsverschil van keramische tegels te herkennen aan de technische eigenschappen van de tegels. U kunt de tegelleverancier bijvoorbeeld vragen naar de slijtklasse, de absorptiewaarde met betrekking tot vocht en de weerstand tegen vlekken. Al deze eigenschappen worden onafhankelijk getest en zijn voor iedere leverancier gelijk. Dit is omdat er technische normen bestaan waaraan keramische tegels moeten voldoen gebaseerd op UNI ISO normen. Deze normen classificeren de tegels. Ze stellen de eisen waaraan de tegels moeten voldoen en geven aan hoe bestendig de tegel moet zijn. Denk bijvoorbeeld aan bescherming tegen vocht, vorst of hitte. Maar ook hoeveel water de tegel absorbeert en hoe poreus deze is, krasbestendigheid en hardheid. Voor de mate van slijtvastheid worden ook weer verschillende klassen aangewezen voor andere omstandigheden. Er is bijvoorbeeld minder risico op krassen in de slaapkamer waar u vaker met sokken loopt dan schoenen. Maar in de keuken, waar soms nogal intensief wordt rondgelopen en gekookt, is dit risico al iets hoger. Dan is er ook een norm voor de hardheid van de tegels, de PEI norm die slijtvastheid meet en de antislip waarde. Met al deze normen wordt de kwaliteit van de tegel vastgesteld.

ariostea-ultra-pietre-1-1.jpg

Uitgelicht: Betonlook Tegel 100×100 Grijs Capua

De mooiste industriële betonlook tegels van dit moment. Deze keramische tegels zijn te gebruiken in elke ruimte, maar worden vaak toegepast in de badkamer.

Welke kwaliteit is de juiste voor uw vloer?

Tijdens de productie van keramische tegels kan een lichte afwijking ontstaan in kleur, afmeting en vlakheid. De kwaliteit van keramische tegels wordt daarom soms weergeven in drie gradaties. Hierbij is de eerste zonder afwijkingen en de derde met grotere afwijkingen. De tweede en derde gradaties worden daarom ook wel met korting verkocht. Het kan dus een budget keuze lijken om deze tegels te kopen. Maar het is eigenlijk altijd beter voor de portemonnee om een iets duurdere vloer te kopen. Omdat de eigenschappen van deze tegels beter zijn, blijft de vloer langer goed en hoeft u minder geld te stoppen in vervanging of herstel.

Vraag direct vrijblijvend een offerte aan!

Heeft u interesse in onze tegels en wilt u graag een vrijblijvende offerte ontvangen? Vul het offerteformulier in!

Bekijk ook deze blogs

× Hoe kan ik u helpen? Available on SundayMondayTuesdayWednesdayThursdayFridaySaturday