Showroom in Katwijk

Gratis advies van tegelspecialist

Keramische Portugese tegels, Een zomerse uitstraling in uw woonkamer

john

In de afgelopen jaren wordt de traditionele, kleurrijke uitstraling van authentieke Portugese tegels steeds meer populair. Deze tegels hebben een lange, wonderlijke geschiedenis met invloeden van veel verschillende culturen en werelddelen. Vandaag de dag kunt u Portugese keramische tegels gemakkelijk in uw ruimtes plaatsen. Of u deze prachtige patronen nu gebruikt in de badkamer, de keuken of uw woonkamer: Portugese tegels passen geweldig in een modern interieur.

Keramische Portugese tegels: Azulejos

Portugese tegels zijn een ontzettend belangrijk onderdeel van Portugese architectuur en hebben een lange geschiedenis als decoratie in beide interieur en exterieur. Het zijn tegels van keramiek waarop verschillende soorten figuren of patronen zijn geschilderd. Ze kunnen vandaag de dag in Portugal gevonden worden in kerken, paleizen, normale huizen, scholen, restaurants, barren en zelfs metrostations. Portugese tegels worden ook wel azulejos genoemd, van het Arabische zellige, wat keramische tegel betekent. Geglazuurde en beschilderde tegels werden al in het oude Assyrië en Babylon gemaakt. Ze werden ook wijdverspreid gebruikt in landen waar de Islamitische cultuur floreerde: mystieke decoraties voor paleizen, moskeeën en andere heilige gebouwen.

keramische tegels portugese look_cerados

Vanuit de Islamitische kunst kwamen de azulejos in Spanje aan in de 8e eeuw na Christus. Later werd het populair in Portugal waar het hedendaags nog steeds overal te zien is. Hier kennen we de bekende, iconische Portugese keramische tegels van. Een blauwe beschildering is gewoonlijk en de thema’s die worden afgebeeld variëren van eenvoudige bloemen tot historische gebeurtenissen en religieuze voorstellingen. En een grappig feitje: in de 17e eeuw werden ook Delftse blauwe tegels geïntroduceerd in Portugal die ook deel werden van de azulejos traditie, waarna wit-blauwe tegeltjes de trend werd.

soorten keramische tegels_cerados

Portugese tegels zijn mooi als  wandtegels, als decoratie op tafels, op vloeren in de woonkamer of serre.

Moderne Portugese tegels

Hoewel traditionele Portugese tegels langzaam hun populariteit verloren kwam het weer op in de jaren ‘50 van de vorige eeuw. De ontwerpers van de allereerste metro in Lissabon wilden een manier om de stijl van de metro te verbinden met de architectuur bovengronds en Portugese tegels waren het perfecte antwoord. Sindsdien werd het in talrijke metrostations toegepast door verschillende kunstenaars, vooral tijdens de Wereldexpositie in 1998. Ook in moderne interieurs is het weer een grote trend, die u zelf ook kunt toepassen in uw eigen woonkamer. Omdat authentieke Portugese tegels gevoelig zijn voor krassen, vlekken en zuurhoudende middelen is het een goed alternatief om keramische tegels met Portugese look te kiezen. Deze zijn onderhoudsvriendelijk, kras- en slijtvast en gemakkelijk schoon te maken. Portugese keramische tegels zijn dus een prachtige keuze voor elke ruimte, zeker als u er lang van wilt genieten als gezin met kinderen en eventueel huisdieren.

keramische tegels eigenschappen_cerados

Een blauwe beschildering is gewoonlijk bij Portugese tegels, maar ze zijn er in eindeloos veel formaten, kleuren en patronen.

keramische tegels portugese look_cerados

Portugese tegels zijn op allerlei manieren te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan wandtegels.

portugese tegels keramisch_cerados

Wanneer u voor een druk motief kiest met felle kleuren kunt u meubels met natuurlijke, lichte kleuren plaatsen om de balans te maken.

Uw woonkamer inrichten

Portugese keramische tegels zijn op veel verschillende manieren toe te passen. Denk aan wandtegels, als decoratie op tafels, op vloeren in de woonkamer of serre. Het is ook een 2021 trend om de tegels terug te laten komen in verschillende soorten meubels in prachtige kleuren. Omdat er eindeloos veel patronen en kleuren zijn past het bij elke interieurstijl die u kiest. Kies bijvoorbeeld geometrische vormen met strakke lijnen voor een modern interieur. Voor landelijke of klassieke interieurs passen romantische sierlijke en ronde vormen. Wanneer u voor een druk motief kiest met felle kleuren kunt u meubels met natuurlijke, lichte kleuren plaatsen om de balans te maken. Op vakantie in Portugal kunt u ook voor het ultieme authentieke gevoel handgemaakte losse Portugese tegels meenemen. En bezoek als u er dan toch bent ook de prachtige oude gebouwen en de lokale barretjes en restaurants met Portugese tegels om inspiratie op te doen voor thuis!

KERAMISCHE PORTUGESE TEGELS_CERADOS

Uitgelicht: Terrazzo Tegel 75×75 Grijs Terra

De mooiste terrazzo tegels van dit moment. Deze keramische tegels zijn te gebruiken in elke ruimte, maar staan vooral prachtig in de woonkamer.

Vraag direct vrijblijvend een offerte aan!

Heeft u interesse in onze tegels en wilt u graag een vrijblijvende offerte ontvangen? Vul het offerteformulier in!

Bekijk ook deze blogs

× Hoe kan ik u helpen?