Showroom in Katwijk

Gratis advies van tegelspecialist

Keramische tegels onderhouden: tips & tricks

john

Keramiek is ontzettend sterk, bestendig tegen vuil, vet, vocht, hitte en vorst. Ook is het gemakkelijk schoon te maken en blijft het lang mooi. Toch kan het wel handig zijn uw vloer nog een extra handje te helpen zodat u er optimaal gebruik van kan maken. Zo heeft u nog langer plezier van uw keramische tegelvloer. En het is ook nog eens een stuk duurzamer, goed voor het milieu en de portemonnee. In dit artikel delen we de beste tips om uw keramische tegels goed te onderhouden.

Keramische tegels onderhouden

Door het goed onderhouden van onze spullen blijven ze langer mooi en kunnen we ze langer gebruiken. Dat scheelt niet alleen in de portemonnee, maar is ook duurzaam. En zo blijven we onze favorieten langer houden om langer van te genieten. Met uw vloer is het net zo: een goed onderhoud zorgt voor langdurig mooie tegels. Nu zijn keramische tegels van zichzelf al erg gemakkelijk te onderhouden, dus is dat gelukkig niet een groot karwei. Keramiek is namelijk slijtvast, bestendig tegen vocht en vuil en is snel schoon te maken

keramische tegels onderhouden_cerados

Stofzuigen en af en toe dweilen met warm water en een scheutje schoonmaakazijn doet al wonderen. Het wordt wel aangeraden periodiek een een grote schoonmaak te houden. Hiervoor kunt u bijvoorbeeld een stoomapparaat gebruiken voor de tegels. Of gewoon elke tegel met meer detail afgaan met schoonmaakmiddel. Er zijn ook verschillende vloerreinigers speciaal voor keramische tegels. Let hierbij wel op dat u de juiste kiest, voor geglazuurde en ongeglazuurde tegels zijn weer andere opties.

keramische tegels onderhouden_cerados

Een goed onderhoud zorgt voor langdurig mooie tegels, en dit is gelukkig gemakkelijk met keramiek.

Verschillen tussen geglazuurd en ongeglazuurd

Het is ook een goed idee om het onderhoud en het schoonmaken aan te passen op het type tegels dat u heeft. Geglazuurde keramische tegels hebben een extra beschermingslaagje en zorgen voor glanzende ruimtes die met een vloer die er schoon en chique uit ziet. Ongeglazuurde tegels zijn prachtig voor een meer natuurlijke sfeer, met een onafgewerkte en matte look. Het nadeel is dat zonder glazuur tegels iets minder beschermd zijn tegen vet en vuil. Voor ongeglazuurde vloer is het daarom belangrijk om de tegels en het voegwerk na de plaatsing te laten drogen. Hierna kunt u cementresten van uw tegels verwijderen met speciale cementsluierverwijderaar. Ook is het een goed idee om uw vloer te behandelen met een impregnerende beschermer, zodat vet en vuil niet de tegel in kan trekken, en tegen slijtage. Bij het schoonmaken van uw keramische vloer, of ze nu geglazuurd of ongeglazuurd zijn, is het ook belangrijk om sommige ruimtes waar meer vocht en vuil voorkomt extra onder handen te nemen. Denk bijvoorbeeld aan de keuken of de badkamer. Een superschone keuken is ook nog eens een stuk fijner om in te koken.

legpatroon keramisch parket_cerados

Ongeglazuurde tegels zijn prachtig voor een meer natuurlijke sfeer, maar zijn iets minder beschermd tegen vet en vuil.

Keramische tegels schoonmaken met schoonmaakazijn_cerados

Stofzuigen en af en toe dweilen met warm water en een scheutje schoonmaakazijn doet al wonderen.

keramische tegels onderhouden_cerados

Het is altijd een goed idee om bij de aankoop van de vloer een aantal reservetegels erbij te bestellen voor eventuele vervanging van een tegel.

Reparatie & vervanging

Een onderdeel dat ook bij keramische tegels onderhouden hoort is de eventuele reparatie of vervanging van tegels. Want hoe sterk keramische tegels ook zijn, omdat ze van natuurlijk materiaal gemaakt zijn kan er toch soms een scheurtje of barst in komen. Dit komt vaak niet door de tegel zelf, maar omdat er bijvoorbeeld bij de voorbereiding van het leggen van de vloer niet voldoende tijd is genomen. Er kan bijvoorbeeld met een lekkage vocht achter de tegel komen wanneer de tegels niet goed gekit zijn. Om een echt duurzame keramische vloer te leggen, is het belangrijk dat de ondergrond gecheckt is, de juist voegen en tegellijm gebruikt zijn, en de tegels van hoge kwaliteit zijn. Heeft u toch een scheur of barst in een tegel, bijvoorbeeld omdat u per ongeluk iets zwaars heeft laten vallen op de vloer? Een barstje is gemakkelijk zelf te repareren met een tegelreparatiesetje. Er zijn veel verschillende kleuren keramisch vulmiddel, die u simpelweg kunt spuiten in de barst. Als de tegel zo gebarsten is dat deze oplossing niet lukt, is het ook een optie om gewoon een tegel te vervangen. Daarom is het ook altijd een goed idee om bij de aankoop van de vloer een aantal reservetegels erbij te bestellen.

vloertegel-florence-wit

Uitgelicht: Natuursteen look Tegel 60×120 Wit Florence

Keramische tegels met een unieke mix van verschillende soorten natuursteen. De charme van harsteen, marmer en beton komen samen in deze vloertegels.

Vraag direct vrijblijvend een offerte aan!

Heeft u interesse in onze tegels en wilt u graag een vrijblijvende offerte ontvangen? Vul het offerteformulier in!

Bekijk ook deze blogs

× Hoe kan ik u helpen? Available on SundayMondayTuesdayWednesdayThursdayFridaySaturday