Showroom in Katwijk

Gratis advies van tegelspecialist

Zijn keramische tegels hittebestendig?

john

Keramiek heeft verschillende praktische eigenschappen waardoor het een handige keuze is voor de vloer. Keramische tegels zijn namelijk vlekbestendig, krasbestendig, bestendig tegen chemicaliën, zuren en vocht. Maar zijn keramische tegels ook hittebestendig? En waarom is het belangrijk dat ze dat zijn? In dit artikel nemen we deze vraag onder de loep en behandelen we waarom deze eigenschap zo handig kan zijn.

Waarom is het belangrijk dat uw tegels hittebestendig zijn?

Zijn keramische tegels hittebestendig? Dat is wellicht een vraag die niet als eerste in u opkomt bij het leggen van een keramische vloer, maar het is zeker een belangrijke vraag als het gaat om de duurzaamheid van de tegels die u kiest. Nu lijkt dit misschien vooral een probleem dat bij buiten betegeling aan de orde is omdat dit blootgesteld wordt aan allerlei weersomstandigheden, ook in huis kunnen temperatuurverschillen invloed hebben op de vloer. Denk bijvoorbeeld aan een hele koude winter in een ouder huis dat niet optimaal geïsoleerd is. Of bijvoorbeeld dat de tegel zwart wordt door contact met hete voorwerpen, zoals stukjes hout uit de open haard

Zijn keramische tegels hittebestendig_cerados

Ook in de badkamer is het ontzettend handig om hittebestendige tegels te hebben, zo hoeft u niet een speciale douchebak aan te schaffen. Het leuke aan keramische tegels is dat ze niet alleen heel praktisch zijn, maar ook in elke look en kleur komen die u zou willen. Zo kan duurzaamheid ook gewoon mooi zijn.

Zijn keramische tegels hittebestendig_cerados

Ook in huis kunnen temperatuur
verschillen invloed hebben op de vloer.

Scheurtjes en barsten

Een belangrijke reden waardoor tegels hittebestendig moeten zijn is namelijk om te voorkomen dat ze beschadigt raken en dus zo lang mogelijk mooi blijven. Een risico van betegeling buiten die niet goed gelegd is, is bijvoorbeeld het ontstaan van scheurtjes of barsten in de tegels door de blootstelling aan verschillende temperaturen. De temperatuur waaraan de tegels bloot zijn gesteld kunnen variëren van -10 tot -15 graden celsius in de winter tot wel +50 graden celsius in de zomer. Tegels van natuurlijke materialen maar ook vooral degenen die plastic bevatten kunnen hierdoor vervormingen krijgen door uit te zetten. Zelfs die paar millimeter kunnen al een oorzaak zijn voor spanningen in de tegel en kleine scheurtjes. 

Zijn keramische tegels hittebestendig_cerados

In de badkamer is het ontzettend handig om hittebestendige tegels te hebben, zo hoeft u niet een speciale douchebak aan te schaffen. 

Zijn keramische tegels hittebestendig_cerados

Zijn keramische tegels hittebestendig? Het is van belang dat de ondergrond voor de vloer goed voorbereid wordt voor optimale bestendigheid.

keramisch marmer_cerados

Het is belangrijk dat uw vloer hittebestendig is, bijvoorbeeld in contact met hete voorwerpen, zoals stukjes hout uit de open haard

Onderhoud van keramische vloer

Keramiek bevat alleen natuurlijke materialen en is dus sterker dan andere vloeren maar toch blijft er altijd een klein risico. Dan is het van belang dat de ondergrond voor de vloer goed voorbereid wordt. Deze moet bijvoorbeeld stabiel en goed drainerend zijn, zodat de tegels niet beschadigt raken of gaan barsten. Ook is het erg belangrijk dat er speciale tegellijm die ook hittebestendig is gebruikt wordt en uitzetvoegen. Het is daarom wel aangeraden om keramiek te laten leggen door experts, aangezien dit een secuur werk is. Een goede basis voor de vloer is essentieel om de vloer langer goed en mooi te houden. Zijn keramische tegels hittebestendig? Zeker, maar nog meer met een extra goede voorbereiding.

hardsteen look tegels

Uitgelicht: Hardsteen look Tegel 60×60 Zwart Cerastone Belgica

Een mooie levendige keramische tegel met een natuurlijke hardsteen look.

Zijn keramische tegels hittebestendig?

Het antwoord op de vraag, ‘zijn keramische tegels hittebestendig?’, is dus: zeker weten! Keramische tegels zijn zeer hittebestendig, vooral ook in vergelijking met andere typen tegels. Dat komt door het proces waarmee keramische tegels gemaakt worden. Keramiek, het hoofdbestanddeel van keramische tegels, ontstaat door een mix van klei en zand op hoge temperatuur te bakken. De tegels die daaruit komen zijn zeer hard en hittebestendig. Naast hittebestendig zijn keramische tegels ook erg goed in het vasthouden van warmte, en passen dus ook erg goed met vloerverwarming. Dit is ontzettend handig wanneer u deze luxe graag in uw huis wilt, maar wel op een duurzame manier. Met vloerverwarming in combinatie met keramische tegels bespaart u namelijk ook op energie en kosten. Zeker keramiek geleidt warmte erg goed, waardoor weinig verloren gaat. Ook houdt de vloer de warmte nog lang vast nadat de verwarming is uitgezet, voor een langere warme ruimte.

Vraag direct vrijblijvend een offerte aan!

Heeft u interesse in onze tegels en wilt u graag een vrijblijvende offerte ontvangen? Vul het offerteformulier in!

Bekijk ook deze blogs

× Hoe kan ik u helpen? Available on SundayMondayTuesdayWednesdayThursdayFridaySaturday