Gietvloer of keramische tegels?

Gietvloer of keramische tegels?

Heeft u een nieuw huis gekocht en bent u op zoek naar een nieuwe vloer in de woonkamer? Dan heeft u vast al inspiratie opgedaan bij vrienden, op internet, in showrooms of op een woonbeurs. Valt u op een houten vloer met een landelijke stijl of toch liever een minimalistische, industrieel interieur met een strakke gietvloer? Wellicht heeft u gehoord over de functionaliteit van een keramische vloer en de vele mogelijkheden die dit biedt. Hoe dan ook: de vloer is de basis van de uitstraling van uw ruimte. U wilt lekker kunnen thuiskomen. In dit artikel leest u de belangrijkste kenmerken van de gietvloer en van keramische tegels om u op weg te helpen naar de juiste keuze voor een nieuwe vloer.

Een nieuwe vloer kiezen

Voor het kiezen van een nieuwe vloer moet u meerdere zaken overwegen: duurzaamheid, functionaliteit, esthetiek, maar ook het prijskaartje van de vloer. Als u gaat samenwonen hebben jullie daarnaast mogelijk ook nog andere woonwensen. U wilt een stoere basis op de vloer, maar uw partner vindt traditionele warme tinten en materialen prettig. Ook wanneer er kinderen of huisdieren bij u wonen kan dit de keuze voor de vloer beïnvloeden. Dan wilt u een krasvaste vloer die geschikt is voor vloerverwarming. Het is belangrijk te weten hoe u de vloer gaan gebruiken en waar deze aan moet voldoen voordat u uw keuze maakt.

Kenmerken van een gietvloer

De meest gebruikte gietvloeren zijn: de PU (polyurethaan)vloer en de EP (epoxy) vloer. De PU gietvloer wordt door particulieren het meest gebruikt en heeft een beschermende coating. Door pigmenten en andere ingrediënten toe te voegen aan de nog vloeibare vloer is veel variatie mogelijk in kleur, vlokken, glans en matheid. De gietvloer kenmerkt zich door het trendy voorkomen. De vloer heeft een luxe uitstraling en past bij een modern interieur. De gietvloer kan doorlopen in verschillende ruimtes en heeft een naadloze afwerking, wat voor eenheid zorgt. De gietvloer is een echte eyecatcher. Praktisch gezien is de vloer goed te onderhouden. Hij is waterdicht en neemt snel de omgevingstemperatuur op. Daardoor is de vloer erg geschikt voor blote voeten en vloerverwarming. Een groot nadeel van de gietvloer is dat deze moeilijk goed te gieten is. U moet de ondergrond egaliseren, reinigen en voorbehandelen voor het gieten kan beginnen. Dit is moeilijk zelf te doen. Andere nadelen zijn de trendgevoeligheid van de vloer, het makkelijk zien van vlekken strepen door de egaliteit van de vloer en dat de vloer niet krasvast is. Daarnaast is de vloer ontzettend prijzig, niet alleen door het woonbeton en de coating, maar ook door de de voorbereiding, de benodigde apparatuur en het transport.

Kenmerken van keramisch tegels

Met keramische tegels haalt u de uitstraling in huis die u wenst. De tegels zijn namelijk verkrijgbaar in verschillende looks, zoals parket, natuursteen, marmer en beton. Keramische tegels zijn eigentijds en decoratief. Zo kunt u met motieven meer nadruk op de vloer leggen, maar u kunt deze ook organisch laten samensmelten met het interieur. De keramische vloer is duurzaam en robuust. Een goede keramische vloer gaat een levenlang mee. De tegels zijn niet poreus, wat wil zeggen dat er geen vocht of vuil in de tegel kan trekken. Zij liggen stabiel en zijn kras-, kleur- en maatvast. Ook leent de tegel zich uitstekend voor vloerverwarming. Een nadeel van keramische tegels is dat deze hard zijn en relatief koud. Hierdoor voelt het niet altijd lekker hierop te lopen.

Overeenkomsten en verschillen gietvloer en keramische tegels

Kortom, zowel de gietvloer als keramische tegels zijn vrijwel geschikt voor alle ruimtes van het huis en voor vloerverwarming. Zij zijn beide in verschillende stijlen, kleuren en glans intensiteiten te verkrijgen. Beide zijn stijlvol, ontzettend duurzaam en functioneel. Hoewel een gietvloer hot en trendy is, heeft deze het nadeel als geheel gegoten te zijn. Daardoor zijn namelijk leidingen onder de vloer niet meer aan te passen. Renovatie is lastig en zeker om zelf uit te voeren. Daarnaast is de gietvloer kostbaar. De keramische tegelvloer daarentegen, is tijdloos, goedkoper, makkelijker te leggen, repareren of vervangen.

Vraag direct een offerte aan!

Heeft u interesse in onze tegels en wilt u graag een vrijblijvende offerte ontvangen? Vul het offerteformulier in!