Showroom in Katwijk

Gratis advies van tegelspecialist

Welk legpatroon keramisch parket kiest u?

john

Wanneer u uw favoriete tegels heeft gekozen is het de volgende stap om uit te kiezen wat voor legpatroon u wilt. Dat lijkt misschien een snelle keuze, maar verschillende legpatronen zorgen voor ontzettend verschillende effecten! Het kan uw ruimte rustiger maken of groter laten lijken. Dat is natuurlijk perfect voor een minimalistische stijl of als u werkt met kleine ruimtes in uw woning. Ook kan een patroon juist voor veel speelsheid zorgen en culturele associaties oproepen. Denk bijvoorbeeld aan de visgraat vloer van de Amsterdamse grachtenpanden of het Romeinse mozaïek dat te zien is in musea in italië. Heeft u wat inspiratie nodig om te kiezen welk legpatroon voor keramisch parket het beste past bij uw visie? In dit artikel bespreken we een aantal van de meest populaire opties.

Visgraat of Hongaarse punt

Een van de meest klassieke, populaire patronen is de visgraat vloer. Vroeger nog een erg exclusieve vloer, en voornamelijk gelegd in prachtige oude herenhuizen of musea. Omdat het een arbeidsintensief proces was, was een visgraat vloer erg duur en dus vooral weggelegd voor de rijkere sociale klasse. Tegenwoordig is dat gelukkig helemaal niet meer het geval en kunt u gemakkelijk ook uw eigen moderne woning voorzien van een prachtige visgraat vloer. Bij dit legpatroon keramisch parket liggen de tegels in onderbroken zigzag formatie. Dit zorgt voor een speels effect en een vloer met meer dimensie. Ook kan het de ruimte breder laten lijken. 

stn-springwood-houtlook-tegels-2.jpg

De visgraat vloer is gemakkelijk te verwarren met een ander patroon, namelijk de Hongaarse punt. Het verschil zit hem in de groeven van beide patronen. Bij een visgraat zitten de tegels trapsgewijs tegen elkaar aan, en bij de Hongaarse punt sluiten de tegels aan de bovenzijde aan elkaar. Het Hongaarse punt patroon oogt daarom rustiger dan het visgraat patroon. Hoewel het visgraat patroon voornamelijk traditioneel met hout wordt gedaan, is het zeker mogelijk iets anders zoals natuursteen te kiezen. Voor dit legpatroon voor keramisch parket zijn een specifiek formaat tegels handig, namelijk tegels die dun en lang zijn. Bijvoorbeeld een formaat als 20×80, 30×120 of 26×160.

legpatroon keramisch parket_cerados

Verschillende legpatronen voor uw keramische tegels zorgen voor ontzettend verschillende effecten.

Legpatroon keramisch parket voor optisch grotere ruimtes

Het legpatroon voor keramisch parket kan zeker ook een optisch effect hebben op uw ruimte. Heeft u een kleinere woning of eventueel niet erg hoge plafonds, dan is het zeker een goed idee om strategisch na te denken over het legpatroon van de tegels. Bijvoorbeeld met een halfsteensverband, waarbij de verbindingsnaden van elkaar verspringen. Bij metselwerk was dit handig omdat er zo breuklijnen voorkomen worden maar het heeft ook een ruimtelijk effect. Als u dit horizontaal legt kan de kamer breder ogen, en verticaal voor een langere kamer. Legpatronen kunnen ook voor de muren worden gebruikt om deze het effect van een hoger plafond te geven. Een andere truc is om een groot formaat tegels te gebruiken met dunne voegen. Vooral met betontegels lijkt het daarmee als de vloer uit een stuk bestaat. Dit zorgt voor het optische effect van een ruimtelijker kamer. Kiest u dit voor alle kamers en gangen, dan lijkt het alsof de vloer doorloopt wat het effect sterker maakt.

hongaarse punt keramisch parket_cerados

Bij een visgraat patroon liggen de tegels in onderbroken zigzag formatie. Dit zorgt voor een speels effect en een vloer met meer dimensie.

legpatroon keramisch parket_cerados

Met mozaïek kunt u een geweldig speels effect geven aan de ruimte.

legpatroon keramisch parket_cerados

Tegels in groot formaat zorgen voor het optische effect van een ruimtelijker kamer.

Mozaïek en Romaans verband

Wilt u een hele andere sfeer in uw ruimtes, dan is het ook prachtig om te kiezen voor een cultureel rijke optie als mozaïek en Romaans verband. Deze stijlen zijn beïnvloed door de trends van de klassieke oudheid en nog steeds ontzettend prachtig. Met mozaïek kunt u een geweldig speels effect geven aan de ruimte. Dit kan met verschillende kleuren tegels voor een creatieve muur of vloer. Maar ook juist met een pallet van kleuren die heel dicht bij elkaar liggen voor een meer neutrale look die nog steeds veel dimensie heeft. Bij een Romaans verband wordt gebruik gemaakt van verschillende formaten tegels, vaak twee formaten vierkante tegels en twee formaten rechthoekige tegels. Dit zorgt voor een elegant en speels effect, maar wel georganiseerd en rustig omdat het volgens een herhalend patroon wordt gelegd. Een legpatroon voor keramisch parket als een complexe puzzel met een rijke traditie en culturele geschiedenis, ook prachtig gecombineerd met modern design.

houtlook wandtegels_cerados

Uitgelicht: Houtlook Tegel 26×160 Licht Eiken Cerawood

Een prachtige houtlook tegel geïnspireerd door natuurlijk eiken. Deze keramische houtlook tegels zijn te gebruiken in elke ruimte.

Vraag direct vrijblijvend een offerte aan!

Heeft u interesse in onze tegels en wilt u graag een vrijblijvende offerte ontvangen? Vul het offerteformulier in!

Bekijk ook deze blogs

× Hoe kan ik u helpen? Available on SundayMondayTuesdayWednesdayThursdayFridaySaturday