Showroom in Katwijk

Gratis advies van tegelspecialist

Natuursteen of keramische tegels?

john

Natuursteen of keramische tegels: u heeft gekozen voor tegels op uw vloer of tegen de muur. Nu is alleen nog de vraag welke u kiest. Met zowel natuurstenen als keramische tegels creëert u een authentieke en natuurlijke look in huis. Toch hebben beide materialen hun eigen karakteristieken die we in dit artikel belichten. Aan het eind van dit artikel weet u daarnaast ook waarop te letten bij het kiezen van nieuwe tegels. U bent dan weer een stap verder in het sfeervol herontwerpen van uw woning.

Tegels kiezen

Tegels kiezen is een van de moeilijkste onderdelen van het renoveren van een vertrek. Ze zijn namelijk erg permanent. U wilt dat de tegels praktisch zijn en bestand zijn tegen het gebruik in het dagelijks leven. Daarnaast is de esthetiek belangrijk: de tegels moeten mooi en stijlvol zijn, passend bij de rest van uw interieur. Met deze eisen in uw achterhoofd: wat is belangrijk bij het kiezen van tegels?

Kies voor neutrale, natuurlijke en klassieke tegels

keramische tegels woonkamer_cerados

Aangezien tegels veel impact hebben op de uitstraling van uw woonruimte en gezien het permanente karakter, is het belangrijk te kiezen voor neutrale tegels. Zowel van kleur als van vorm. Tegels hebben meestal een ondersteunende rol in de kamer, maar moeten niet alle aandacht naar zich toe trekken. Natuurlijke materialen, zoals natuursteen of keramiek zijn hier uitermate geschikt voor.

Z-1

Als woonkamervloer wilt u tegels die slijtvast zijn, omdat er over deze vloer dagelijks gelopen wordt.

Kies voor tegels en tegelpatronen die passen bij de oppervlakte

Kies voor tegels die passen binnen de fysieke ruimte. Grote tegels in een kleine ruimte hebben het risico opgesneden te moeten worden om kleine hoekjes op te vullen. Dit staat rommelig. Grote tegels zijn geschikter in een grote ruimte en creëren door hun egaliteit rust.

Kies voor tegels die passen bij hun functionaliteit

Vanwege de verschillende eigenschappen van tegels is het belangrijk te denken aan het gebruik ervan. Kiest u tegels voor de badkamer? Dan moeten deze eenvoudig te reinigen zijn, maar mogen deze ook niet te glad zijn. Als woonkamervloer wilt u tegels die slijtvast zijn, omdat er over deze vloer dagelijks gelopen wordt. Waterresistentie is belangrijk voor tegels in de douche, terwijl vuurbestendigheid belangrijk kan zijn rondom het gasfornuis. Voor buiten is het van belang dat de tegels vorstbestendig zijn.

zwarte keramische tegels marmerenlook_badkamer
keramische tegel marmerenlook_keuken
keramische betonnen woonkamer

Kenmerken van natuursteen tegels

Natuursteen is een verzamelnaam voor meerdere steensoorten, zoals graniet, zandsteen, kalksteen, marmer of leisteen. Wat deze tegels van deze steensoorten gemeenschappelijk hebben, is dat zij een natuurlijke uitstraling hebben. Elke tegel is uniek en dit heeft zijn charme. Met natuursteen haalt u rust en karakter in huis. Om kleur te beschermen heeft de tegel wel een beschermlaag nodig. Dit beschermt tevens tegen water en krassen, zodat de tegel langer mooi blijft. Natuursteen varieert in hardheid. Zo is zandsteen vrij poreus en graniet is hard en daarom slijt- en krasvast. Een nadeel van natuursteen is dat deze kan breken. Hoe poreuzer het materiaal, hoe minder geschikt de steen is om neer te leggen op plaatsen waar veel over gelopen wordt. Om vlekken te voorkomen moet u opletten de tegels niet te beschadigen met schoonmaken en met morsen van zure vloeistoffen.

Kenmerken van keramische tegels

Ten eerste zijn keramische tegels hard en duurzaam. Met een laag glazuur zijn deze geheel krasbestendig en waterresistent. De tegels hebben weinig onderhoud nodig en zijn eenvoudig te reinigen. Het voordeel hiervan is dat ze geschikt zijn voor mensen met diverse allergieën: pollen en huisstofmijt zijn gemakkelijk te verwijderen. Ook zijn de tegels te combineren met vloerverwarming. Daarnaast zijn keramische tegels gemaakt van natuurlijke materialen en zijn ze daarom onderhevig aan unieke schaduw- en kleurtinten. De tegels zijn kleurvast. Ze geven een authentieke look en feel aan de ruimte. Keramische tegels zijn verkrijgbaar in eindeloze variaties van maat, kleur, glans en ze zijn aan te leggen in patronen naar wens.

antraciet salerno

Uitgelicht: Betonlook Tegel 60×60 Donker grijs Uno

De mooiste betonlook tegels van dit moment. Deze keramische tegels zijn te gebruiken in elke ruimte, maar worden vaak toegepast in de badkamer.

Natuursteen of keramische tegels kiezen

Tussen natuursteen en keramische tegels bestaan veel overeenkomsten. Keramische tegels zijn sterker en makkelijker te plaatsen en in onderhoud. Natuursteen vraagt meer zorg en onderhoud, maar is wel een echt natuurlijk product. Gebruik en slijtage kunnen de tegel zelfs extra karakter geven. Gelukkig is het mogelijk de schoonheid van natuursteen en de gebruiksvriendelijkheid van keramiek samen te brengen. Keramische tegels zijn namelijk verkrijgbaar in de look van natuursteen, zoals leisteen, kalksteen of marmer.

Vraag direct vrijblijvend een offerte aan!

Heeft u interesse in onze tegels en wilt u graag een vrijblijvende offerte ontvangen? Vul het offerteformulier in!

Bekijk ook deze blogs

× Hoe kan ik u helpen? Available on SundayMondayTuesdayWednesdayThursdayFridaySaturday