Showroom in Katwijk

Gratis advies van tegelspecialist

Welke vloertegels zijn geschikt voor vloerverwarming?

john

Hoewel vloerverwarming vrijwel standaard is in nieuwbouwwoningen, kiezen steeds meer huizenbezitters van bestaande woningen ook voor vloerverwarming. Vloerverwarming verbruikt tot 20 procent minder energie, voelt aangenaam aan uw voeten en u heeft geen lelijke radiatoren meer in huis. Het is echter wel van belang de juiste vloer te kiezen bij de vloerverwarming, want niet elke vloerbedekking is geschikt. In dit artikel leest u waarom te kiezen voor vloerverwarming en welke vloerbedekking geschikt is bij vloerverwarming. Ook leggen we uit waarom tegels op vloerverwarming een goede combinatie is. 

Waar u op moet letten met vloerverwarming

Dat vloerverwarming energiezuinig is kan geen verrassing meer genoemd worden. U kunt namelijk tot 180 kubieke meter aan gas besparen elk jaar. De warmte geleidende tegels dragen hier fors aan bij. Waar u wel naar moet kijken is de vloerisolatie. Warmte opwekken is namelijk maar een deel van het verhaal. De kunst is om de warmte ook vast te houden. Hiervoor is vloerisolatie een belangrijk aspect om niet uit het oog te verliezen.

Redenen om voor vloerverwarming te kiezen

Young worker tiler installing ceramic tiles using lever on cement floor with heating red electrical cable wire system. Home improvement, renovation and construction, comfortable warm home concept.

We schreven het al: vloerverwarming is energiebesparend, voelt aangenaam aan en u heeft geen lelijke radiatoren meer in huis. Andere redenen om voor vloerverwarming te kiezen zijn: 

  • U heeft weinig ruimte in huis en wil de beschikbare ruimte optimaal benutten. Met vloerverwarming heeft u geen radiatoren meer in huis die ruimte innemen en u kunt hiervoor in de plaats bijvoorbeeld kasten plaatsen.
Vloerverwarming_badkamer

U kunt namelijk tot 180 kubieke meter aan gas besparen elk jaar.Vloer-verwarming verbruikt tot 20 procent minder energie!

  • In de winter is de vloer ook lekker warm aan de voeten, zelfs wanneer er ‘koude’ tegels liggen.
  • U behoudt de strakke uitstraling van uw woning zonder radiatoren en de benodigde leidingen.
  • De warmte uit vloerverwarming zorgt voor een gelijkmatige verwarming van de vloer en daarmee ook de ruimte. U bereikt sneller een comfortgevoel.
  • Vloerverwarming heeft een hoog rendement, omdat het minder energie verbruikt dan radiatoren. U kunt de thermostaat zelfs 2 graden lager zetten voor hetzelfde comfort!
  • Stof verspreidt zich minder door uw huis, want gunstig is voor personen met allergieën. 
  • De luchtvochtigheid in uw woning verbetert. 

Het is niet gek dus dat dat steeds meer mensen kiezen voor vloerverwarming!

Wat is vloerverwarming?

Vloerverwarming is een type verwarming die met buizen in de vloer verwerkt ligt. Hoewel dit vanzelfsprekend klinkt, bestaan er toch genoeg verschillen. Het meest in het oog springend verschil is ie tussen de elektrische en de door ketel aangedreven vloerverwarming. Het laatstgenoemde werkt zo; In de vloer zitten flexibele buizen waar water doorheen wordt gepompt. Dit water wordt door de cv ketel opgewarmd. Overigens kunnen deze buizen in de vloer verwerkt worden door eerst in de vloer te vrezen om ze in de groeven te plaatsen of ze juist eerst te bevestigen om vervolgens beton overheen te storten. De elektrische variant wordt als een mat uitgerold over de vloer en bevestigd om vervolgens beton hierover te storten. 

flaviker-nordik-wood
Marmmeren-badkamer_vloerverwarming
Houten badkamer

Welke vloertegels geschikt zijn voor vloerverwarming

Om maximaal te profiteren van vloerverwarming moet u een aantal aspecten in overweging nemen. De vloer moet een lage warmteweerstand hebben, warmtegeleidend zijn en bovendien de warmte kunnen vasthouden door bijvoorbeeld goed geïsoleerd te zijn.  Beton, gietvloeren en keramische vloertegels zijn uitermate geschikt voor vloerverwarming. Omdat ze precies voldoen aan de eerder genoemde criteria. Zijn er andere opties mogelijk? Ja, bijvoorbeeld PVC vloeren of tapijt. Alleen zijn bij deze mogelijkheden een aantal kanttekeningen. Zo moet u weten dat PVC vloeren niet allemaal geschikt zijn vanwege de maximale thermische weerstand. Voor PVC vloeren is dat namelijk 0.15 m2 KW, dit houdt in dat bij het opwarmen en afkoelen de vloer lelijke vlekken krijgt. Voor tapijt ligt deze waarde rond 0.17m2.

 
antraciet salerno

Uitgelicht: Betonlook Tegel 60×60 Donker grijs Uno

De mooiste betonlook tegels van dit moment. Deze keramische tegels zijn te gebruiken in elke ruimte, maar worden vaak toegepast in de badkamer.

Waar u op moet letten met keramische vloertegels voor vloerverwarming

Keramische tegels zijn dus ideaal in combinatie met vloerverwarming. Het is wel goed om even stil te staan bij de aanpak bij het aanleggen van deze vloer combinatie. Zo moet u rekening houden met een speciale tegellijm die tegen de warmte bestendig is. Daarnaast moeten speciale uitzetvoegen ingepast worden aan de randen om precies dezelfde reden. De warmte zorgt er namelijk voor dat materialen uitzetten en wanneer ze afkoelen net zo goed krimpen. U voorkomt hier namelijk scheuren en breuken mee. Wilt u meer weten over waar u nog meer op moet letten of gewoon passend advies voor wat betreft de juiste vloerverwarming bij u thuis? Vraag het aan een van onze collega’s. Wij helpen u graag verder. Benieuwd naar welke voordelen keramische vloeren nog meer hebben? Lees dan ook onze blog over keramische tegels.

Vraag direct vrijblijvend een offerte aan!

Heeft u interesse in onze tegels en wilt u graag een vrijblijvende offerte ontvangen? Vul het offerteformulier in!

Bekijk ook deze blogs

× Hoe kan ik u helpen? Available on SundayMondayTuesdayWednesdayThursdayFridaySaturday