Showroom in Katwijk

Gratis advies van tegelspecialist

Voordelen en nadelen van keramische tegels

john

Bent u nieuwsgierig naar de voordelen en nadelen van keramische tegels? U wilt in uw woning de juiste tegel kiezen, omdat deze de basis vormt van de ambiance in de woonruimte. Het feit dat keramische tegels wel 50 jaar meegaan maakt de voor- en nadelen van keramische tegels tegen elkaar af moet wegen. Aan het eind van dit artikel weet u wat uw vervolgstap is in de keuze tot de perfecte nieuwe vloer of wand. Het herinrichten van en verbouwen in woningen is een groeiende trend. Vooral het renoveren en herinrichten van oudere gebouwen. Geschat wordt dat de vloerenmarkt in 2026 circa 32.450 miljoen vierkante meter in beslag gaat nemen. Ook keramische tegels maken hier een groot deel van uit. Deze worden voornamelijk gekozen vanwege de duurzaamheid en de goede prijs kwaliteitverhouding. Vooral in badkamers en keukens is de keramische tegel populair. Echter, is deze ook te gebruiken in andere ruimtes in huis, zoals de woonkamer, slaapkamer of de hal.

Wel of geen keramische tegels in huis?

Een nieuwe vloer of tegelwand is een investering voor jaren. Daarom zult u goed na moeten denken over welke sfeer u neer wilt zetten. Als u bijvoorbeeld een industriële look wilt, kiest u eerder voor een lichte vloerkleur. Ook denkt u aan welke inrichting u wilt. Wanneer u rustig ogende meubels in huis hebt, mag uw vloer meer uitgesproken zijn. Kiest u voor kleurrijk meubilair of meubilair met opvallend design, kies dan voor een neutrale vloer. 

Keramische tegels kunnen in hun uitstraling zowel neutraal als decoratief zijn, afhankelijk van de kleuren en patronen die u gebruikt. Zo is mozaïek uitermate geschikt voor het afwerken van nissen en ronde oppervlakken. Grotere tegels zorgen voor kalmte en een uniforme uitstraling. Vooral in grote ruimtes komt dit formaat goed tot zijn recht. Naast de esthetische kant van de tegel, is er ook de praktische kant. Denk hierbij aan onderhoudsvriendelijkheid, het gemak om deze te leggen en de duurzaamheid. Laten we de voor- en nadelen bekijken.

keramische houtlook tegel inspiratie
castelvetro-aequa-keramisch-parket-2

Van alle vloeren staat de keramische tegel ook bekend als de meest gebruiksvriendelijke tegel die het langst mee gaat. 

Voordelen keramische tegels

Wellicht las u al de redenen voor het kiezen voor keramische tegels. Voor het gemak vindt u deze hier in een lijst:

 • Geglazuurde keramische tegels zijn waterresistent, waardoor geen nare geurtjes, vuil of bacteriën in de tegel trekken.
 • De tegels zijn gemakkelijk schoon te maken. Voor mensen met allergieën, zoals voor pollen of met astma is de vloer daarom ideaal.
 • De tegels vormen een duurzame en harde vloer.
 • Er is weinig onderhoud nodig.
 • Met keramische tegels kunt u eindeloos varieren in maat, kleur, glans en combinaties om een unieke uitstraling te creëren. Ook zijn de tegels verkrijgbaar met schaduwtinten of anti-slip patronen.
 • De tegels zijn duurzaam. De tegels zijn sterk en moeilijk stuk te krijgen en met glazuur zijn ze ook krasbestendig.
 • Keramische tegels zijn gemaakt van natuurlijke materialen en zijn milieuvriendelijk
Keramische-tegels
keramische keuken 2
1

Nadelen keramische tegels

Hoewel deze tegels veel voordelen hebben, zijn er ook aspecten die wat meer aandacht nodig hebben.

 • De tegels zijn extreem hard wat ervoor zorgt dat dit niet altijd lekker loopt.
 • De tegels voelen koud aan. Een vloerkleed of warme sloffen zijn een aanrader.
 • Het kost relatief veel tijd de tegels goed te leggen.
 • De tegels kunnen te zwaar zijn voor vloeren op hogere verdiepingen.
antraciet salerno

Uitgelicht: Betonlook Tegel 60×60 Donker grijs Uno

De mooiste betonlook tegels van dit moment. Deze keramische tegels zijn te gebruiken in elke ruimte, maar worden vaak toegepast in de badkamer.

Vraag vrijblijvend persoonlijk advies

Van alle vloeren staat de keramische tegel ook bekend als de meest gebruiksvriendelijke tegel die het langst mee gaat. De tegel is decoratief, praktisch, maar bovenal is een ruimte met keramische tegels volledig naar jouw wensen te ontwerpen. Gaat u voor een warme terracotta stijl in uw keuken of voor een strak witte vloer in de badkamer? Kom langs in onze showroom om inspiratie op te doen en vraag vrijblijvend persoonlijk advies aan bij een van onze medewerkers!

Vraag direct vrijblijvend een offerte aan!

Heeft u interesse in onze tegels en wilt u graag een vrijblijvende offerte ontvangen? Vul het offerteformulier in!

Bekijk ook deze blogs

× Hoe kan ik u helpen? Available on SundayMondayTuesdayWednesdayThursdayFridaySaturday